Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Μαξίμου: Πολιτικά απρεπής ο Σούνακ – Ακύρωσε τελευταία στιγμή την συνάντηση με Μητσοτάκη

Μαξίμου: Πολιτικά απρεπής ο Σούνακ – Ακύρωσε τελευταία στιγμή την συνάντηση με Μητσοτάκη

Μείζον διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας η ακύρωση την τελευταία στιγμή της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Η συνάντηση που επρόκειτο να γίνει αύριο, Τρίτη, στις 12.45 ώρα Βρετανίας, ακυρώθηκε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, και αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε το νόμο».

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για φάουλ και πολιτική απρέπεια και τόνιζαν ότι όσα είπε στο BBC ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ακούγονται για πρώτη φορά, είναι πάγιες ελληνικές θέσεις και πως άλλωστε δεν διαπραγματευόμαστε με την βρετανική κυβέρνηση, αλλά με το βρετανικό μουσείο.

Η βρετανική πλευρά φέρεται να ενοχλήθηκε από την φράση του πρωθυπουργού στο BBC ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν και ανήκουν στην Ελλάδα.

«Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC, λίγες ώρες μετά την άφιξη του στο Λονδίνο.

«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί τόση πρόοδος όσο θα ήθελε στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτές τις συζητήσεις.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού για την ακύρωση της συνάντησης

“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις