Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Δεν τα “βρίσκουν” κυβέρνηση – δανειστές – Πού διαφώνησαν – Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο

Δεν τα “βρίσκουν” κυβέρνηση – δανειστές – Πού διαφώνησαν – Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο

Άκαρπη απέβη η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών και παραμένουν ανοιχτά τα θέματα – “αγκάθια” (“κόκκινα” δάνεια, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, 100 δόσεις, γενόσημα). Προηγήθηκε σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος έστειλε …μήνυμα για την ασφάλεια της πρώτης κατοικίας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ακαρπη απέβη η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών και σύμφωνα με πληροφορίες του Mega παραμένουν σημαντικότατες διαφορές σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών και τις 100 δόσεις. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά από συμφωνία, λένε οι ίδιες πληροφορίες.

Νέα τηλεδιάσκεψη με στόχο τη συμφωνία πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής ενώ στις 18:30 ώρα Ελλάδας θα συνεδριάσει το EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όλα αυτά την ώρα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου η ελληνική πλευρά ήθελε να προσδώσει χαρακτήρα… διαδικαστικό. Να έχει λύσει, δηλαδή, τα θέματα – “αγκάθια” και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάσουν απλά για να δώσουν το “πράσινο φως” στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα Τσίπρα

Μήνυμα στους δανειστές έστειλε για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό θέμα το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:

“Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

‘Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων”.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 3 μ.μ. υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποχώρησε περίπου δύο ώρες αργότερα.
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η άκαρπη τηλεδιάσκεψη

Οι συζητήσεις της Παρασκευής έπεσαν σε “τοίχο” και σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, 100 δόσεις και γενόσημα φάρμακα κρατούν το “κλειδί” της δόσης των 2 δισ. ευρώ

Την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι εάν δεν δοθεί λύση στο αδιέξοδο για τους πλειστηριασμούς με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε