Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Μαλλιά κουβάρια” για το “χαράτσι” σε tablet και κινητά! Παππάς: Πρέπει να επανεξεταστεί

Παππάς

Ανοικτή διαμάχη ανάμεσα και σε υπουργούς της κυβέρνησης ξέσπασε σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για εφάπαξ φόρο 2% με την αγορά tablet, κινητών, εκτυπωτών ακόμα και usb. Ήδη, ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την αντίθεσή με την τροπολογία της Λυδίας Κονιόρδου.

Η τροπολογία για τον νέο φόρο σε tablet, κινητά κ.α. ψηφίστηκε την Τρίτη (16.05.2018) από την Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία αφορά στην επιβολή ειδικού τέλους σε ηλεκτρονικές συσκευές προκειμένου οι πόροι να χρησιμοποιηθούν για την απονομή πνευματικών δικαιωμάτων. Εκτός από την αντιπολίτευση, όμως, την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter όχι μόνο δηλώνει αντίθετος, αλλά αφήνει και αιχμές για «αχρείαστα προβλήματα».

«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».

Δείτε το tweet που έκανε ο Νίκος Παππάς

Ο φόρος σε tablet και κινητά

Το τέλος αυτό, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, θα καταβάλλεται εφάπαξ με την αγορά ενός smartphone, tablet ή Η/Υ και σε κάθε συσκευή αναπαραγωγής εικόνας-ήχου, αλλά πλέον το ύψος του Τέλους αυτού αναπροσαρμόστηκε.

Το τέλος του 2% σύμφωνα με την τροπολογία δεν θα επιβάλλεται σε συσκευές χωρητικότητας κάτω των 4 GB. Με την αγορά tablet και smartphone, ο αγοραστής θα επιβαρύνεται εφάπαξ με ένα τέλος του 2% ανεξάρτητα από την μνήμη (ram). Με το προηγούμενο καθεστώς τα smartphones υπάγονταν σε τέλος 6%.

Αναλυτικότερα οι εύλογες αμοιβές ανά κατηγορία,  με τη νέα τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή ορίζεται ως εξής:

  • 2% επί της αξίας για κάθε αγορά Η/Υ, tablet ή  Smartphone
  • 4% σε φωτοτυπικές, εκτυπωτικές ή μηχανές σάρωσης καθώς και σε χαρτί για εκτύπωση φωτογραφιών
  • 6% σε αποθηκευτικά μέσα έως 4 GB, σε συσκευές εγγραφής ήχου – εικόνας,  μαγνητικές ταινίες καθώς και σε κάθε άλλο πρόσφορο μέσω για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις