Πολιτική

Μανώλης Γλέζος: Βουβό αντίο στον μεγάλο Έλληνα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Υπό την σκέπη της Ακρόπολης όπου η σημαία κυμάτιζε μεσίστια ελάχιστοι συγγενείς – λόγω των μέτρων του κορονοϊού αποχαιρέτισαν έναν μεγάλο Έλληνα, τον Μανώλη Γλέζο που μας άφησε μόνους μας στην μεγάλη μάχη.

Η γυναίκα του, Τζώρτζια, τα δυο παιδιά με τους/τις συζύγους τους και τα τέσσερα εγγόνια αποχαιρέτησαν τον Μανώλη τους, σε μια κηδεία που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πάνδημη.

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο “σύμβολο της Αντίστασης”.

H γαλανόλευκη κυμάτιζε μεσίστια στον Ιερό Βράχο, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, στην Πάρο. (Η καταγωγή του Μ. Γλέζου ήταν κατά το ήμισυ από τη Νάξο και από την Πάρο). Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών όλης της χώρας.

shmaia

Ο Μανώλης Γλέζος με το φέρετρό του τυλιγμένο με την γαλανόλευκη κηδεύτηκε σήμερα από το Α Νεκροταφείο χωρίς τις τιμές που όλοι θα ήθελαν να του αποδώσουν, χωρίς ίσως χιλιάδες ανθρώπους να είναι εκεί για να του πουν το τελευταίο αντίο και να τον ευχαριστήσουν για όλα όσα έκανε για την αγαπημένη του πατρίδα.

Παρών και με όλες τις προφυλάξεις ήταν εκεί και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

khdeiaglezoubakogiannis

khdeiaglezou khdeiaglezou khdeiaglezou khdeiaglezou khdeiaglezou

Ο Μανώλης Γλέζος, ο αιώνιος αντιστασιακός, ο άνθρωπος που πάλεψε όσο κανείς για τις ιδέες του μέχρι το τέλος, κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη ως ελάχιστο φόρο τιμής από την χώρα του.

  «Παντοτινός υπερασπιστής των αξιών της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Πνεύμα ανυπότακτο, ανήσυχο, δημιουργικό», ο Μανώλης Γλέζος όπως αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 – 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”».

 Σύμφωνα με τα μέλη του δικτύου o Μανώλης Γλέζος «είναι ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης… Ο Μανώλης έγραψε μοναδική ιστορία με τη ζωή του. Φώτισε την κατοχική νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου κατεβάζοντας τη ναζιστική σημαία και ανεβάζοντας την ελληνική στο βράχο της Ακρόπολης. Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, γνώρισε συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, βασανιστήρια. Παρέμεινε ακατάβλητος. Είχε ζωντανή τη μνήμη και ένιωθε πάντα την ευθύνη απέναντι στους συντρόφους και συναγωνιστές του. “Όποιος από μας γλυτώσει να ζήσει και για τους άλλους, λέγαμε στις φυλακές και τις εξορίες”. Έτσι μας έλεγε και έτσι ζούσε», αναφέρουν μέλη του δικτύου.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν το ιδρυτικό μέλος και συμπαραστάτης του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 -1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”», ανέδειξε και αγωνίστηκε για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων μέσα από τις γραμμές του Δικτύου, αλλά και του «Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία, στα παιδιά και τα εγγόνια του. Στις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της πατρίδας μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα σήμερα Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020, ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας. Με την άρση των απαγορεύσεων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου θα αποφασίσει περισσότερα για τον ΕΛΛΗΝΑ της αντίστασης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της δημοκρατίας».

φωτογραφίες Πέτρος Χόντος/Intimenews

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Opinion Poll για την Αττική: ΝΔ 31,5%, ΕΛΑΣ 16,9%, ΠΑΣΟΚ 10,2% – Διχασμένοι οι πολίτες για την αυτοδυναμία
Στο 64,9% η παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα - Ο Τσίπρας προηγείται του Ανδρουλάκη ως πιθανός αντίπαλος του Μητσοτάκη - «Αγκάθι» η ακρίβεια, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 116
Σαμαράς για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Τα γεγονότα στη Λιβύη εκθέτουν ανεπανόρθωτα Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση μετά την αναφερόμενη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της Λιβύης - «Κοιμισμένοι, κολυμπάμε στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία»
ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 32
Το ΥΠΕΞ απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης: Δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του
«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις»
Υπουργείο Εξωτερικών 53
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας: AI και προσέλκυση επιστημόνων στο επίκεντρο – Ο σχεδιασμός για νέο υπουργείο
Οι νέες υποδομές «Δαίδαλος» και «Pharos», η αύξηση των δαπανών για έρευνα και η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρία Λέπτιν
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλία: «Δεν αρκεί η πολιτική αλλαγή, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής»
Συναντήσεις με επαγγελματίες της εστίασης, νέους και κατοίκους στον Βόλο και στην Αγιά - Το μήνυμα για την κοινωνική εμπιστοσύνη, η αναφορά στην Εθνική Αντίσταση και η πρόταση για το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Ανδρουλάκης: «Αντίπαλός μου είναι ο λαϊκισμός και η διαφθορά» – Αιχμές για Μητσοτάκη και Τσίπρα, στόχος η ήττα της ΝΔ
Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη και το ιδιωτικό χρέος
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ