Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Μαρέβα Μητσοτάκη για τα Paradise Papers: Δεν έχω κρύψει ποτέ τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες

Μαρέβα Μητσοτάκη για τα Paradise Papers: Δεν έχω κρύψει ποτέ τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες

Για απολύτως νόμιμες δραστηριότητες κάνει λόγο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, αναφερόμενη σε καταγγελίες για ανάμιξή της με εταιρεία που είχε “παρκάρει” τα χρήματά της σε φορολογικούς “παραδείσους.” Όπως τόνισε οι δραστηριότητές της αυτές είναι γνωστές εδώ και καιρό και ο καθένας μπορεί να τις δει στο προσωπικό της βιογραφικό.

Η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, μιλώντας στην εφημερίδα “Έθνος”, ανέφερε ότι  “ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα“.

Η κ.Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στη Καραϊβική.

Θυγατρική της πανίσχυρης Appleby

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον Μάρτιο του 2010 στις νήσους Κέιμαν η δικηγορική εταιρεία Appleby φρόντισε για την ίδρυση της Eternia Capital Management η οποία κατεγράφη στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010, ενώ μέτοχοί της εμφανίζονται η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και ένας παλαιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.

Την εποχή εκείνη η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ερωτηθείσα αν η Appleby είχε ζητήσει επιπλέον έγγραφα στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων δεούσης επιμέλειας, αφού επισήμανε ότι όταν ερωτήθηκε από την εφημερίδα ήταν στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν είχε πρόσβαση στα έγγραφα προσθέτοντας “θεωρώ όμως βέβαιο ότι θα είχαμε αποστείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν, αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει”.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στο βιογραφικό της κ. Γκραμπόφσκι δεν αναφέρεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας και δημοσιεύματα την συνέδεσαν με την Eterna Capital Advisors με έδρα την Ελβετία, μια συμβουλευτική εταιρεία που ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός κυρίως από την συμμετοχή του σε e-food και εμφανιζόμενος σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eterna Capital Management.

Ο ίδιος σε ερώτηση της εφημερίδας για την σχέση του με την εταιρεία των Κέιμαν είπε ότι “στο πλαίσιο συνεργασία μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με την δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω τη λύση της, όπως και έπραξα”, ενώ αποσαφήνισε ότι η Advisors δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση με την εταιρεία των Κέιμαν.

“Δεν ασχολούμουν πολύ, δεν είχα καν δικαίωμα υπογραφής”

Η κ. Γκραμπόφσκι αναφορικά με την Eternia Capital Management είπε ότι “με τα διαδικαστικά ασχολιόμουν ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο”.

“Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε την λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της εταιρείας και τη συμμόρφωσή της με την οικεία νομοθεσία.

Πάντως η Eterna Capital Management είχε ένα και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (anti money laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίος είχε συνεργασία” πρόσθεσε η κ. Γκραμπόφσκι.

“Το κλείσιμο της εταιρείας δεν είχε σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα”

Η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eterna Capital Management τον Οκτώβριο του 2012, ενώ η κ. Γκραμπόφσκι ανέφερε ότι “όσον αφορά τυχόν σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας, δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημίες που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με το χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για την λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχε ληφθεί πριν τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω, ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου“.

Η κ. Γκραμπόφσκι είπε ότι πληροφορήθηκε από την εφημερίδα πως η Eterna Capital Management διαγράφηκε από το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριου του 2015, ενώ η εντολή για το κλείσιμο είχε δοθεί από τα μέσα του 2012 και ερωτώντας με την σειρά της νομικούς πληροφορήθηκε ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων για εταιρείες που ολοκληρώνουν την δραστηριότητα τους, αφήνονται από τους agent service providers αδρανείς χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο, ενώ μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους εμφανίζονται ως “ενεργές” παρόλο που δεν έχουν δραστηριότητα.

Η κ. Γκραμπόφσκι θεώρησε ότι ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό είναι η Appleby, και όπως σημειώνει η εφημερίδα “σε ερώτημα που θέσαμε στην Appleby γιατί τον Απρίλιο του 2014 χαρακτήριζε ως “active entity” την Eterna Capital Management, η δικηγορική εταιρεία δεν απάντησε”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις