Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη διαθέτει 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για κατάρτιση

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη διαθέτει 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για κατάρτιση

“Είναι καθήκον της Ευρώπης και των κυβερνήσεων να παρέχουν σε όποιον θέλει δεξιότητες, ένα “διαβατήριο δεξιοτήτων”, το οποίο γίνεται μέσα από τα προγράμματά μας, μέσα από πρωτοφανείς πόρους – ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους – για την κατάρτιση”, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη διαθέτει 65 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

“Μέσα από πόρους και προγράμματα όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση στην εργασία και την κατάρτιση, είναι η μία πίστα”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από τη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) “Skills & Talents for Businesses”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO.

“Η άλλη ‘πίστα’ είναι ένα νέο πλαίσιο οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, μια ‘ευρωπαϊκή δεξαμενή’ ταλέντων”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. “Το παρουσιάσαμε πριν από ένα μήνα, είναι η πρώτη φορά που ανοίγουμε μια πλατφόρμα, ένα σύστημα στο οποίο θα δημοσιεύονται κενές θέσεις εργασίας σε τομείς όπου η Ευρωπαϊκή οικονομία αποδεδειγμένα χρειάζεται κόσμο, στην γεωργία, τουρισμό, εστίαση, υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ψηφιακή οικονομία, και θα επιτρέπουμε πολίτες από τρίτες χώρες που έχουν τα ανάλογα προσόντα για αυτές τις κενές θέσεις να τις κατακτήσουν”.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι το σύστημα θα προχωρά στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης και θα κοινοποιεί στο κράτος μέλος που θα αφορά αυτή η σύζευξη τη δυνατότητα να προσκληθεί ο εργαζόμενος. “Είναι ένα νέο πεδίο ευκαιριών, γιατί δεδομένης και της δημογραφικής κρίσης στην Ευρώπη, αν δεν δουλέψουμε και στις δύο πίστες, δεν θα τα καταφέρουμε . Είναι λοιπόν η στιγμή της αλήθειας και ειδικά για τη δεύτερη πίστα καθώς έχετε δει την επικαιρότητα των ημερών, οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δεύτερη πίστα προσφέρεται για επιδερμικές αναλύσεις, κραυγές. Είναι όμως η στιγμή της αλήθειας. Τα σύνθετα προβλήματα απαιτούν και ευφάνταστες λύσεις”, τόνισε. Ο κ. Σχοινάς επανήλθε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για να διευκρινίσει ότι για να δουλέψει αυτή η πλατφόρμα , το σύστημα, όποιος έρχεται από Τρίτη χώρα θα πρέπει να ζει αποδεχόμενος τις αξίες και τους κανόνες της χώρας που θα εργάζεται.

Ευρωπαϊκό πτυχίο

Ο κ. Σχοινάς έδωσε έμφαση σε μία νέα θεσμική πρωτοβουλία της Κομισιόν, το ευρωπαϊκό πτυχίο. “Τον επόμενο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση, υπό τη δικιά μου ευθύνη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πτυχίου που θα πιστοποιεί κύκλους σπουδών μέσα από συμμαχίες πανεπιστημίων που ήδη αναπτύσσονται , να μπορεί ένα Ευρωπαίος ή πολίτης τρίτης χώρας, και να πολλαπλασιάζει τις ακαδημαϊκές του εμπειρίες και τις επαγγελματικές του προοπτικές”, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις