Πολιτική

Μαρία Σπυράκη: Το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την άρση της ασυλίας της

Την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αποφάσισε αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ολομέλεια αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη σε επιστολή του στις 15 Δεκεμβρίου λόγω έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη απάτη σε βάρος του
προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελία υπήρχαν εικαζόμενες παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις, τις οποίες η κ. Σπυράκη φέρεται να γνωρίζει:

-Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του

-Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο βοηθό και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για τον δεύτερο βοηθό.

Να σημειωθεί πως η Μάρια Σπυράκη έχει προχωρήσει σε εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, όμως αυτό δεν αποκλείει ποινική της ευθύνη.

Η άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αποφασίστηκε από την επιτροπή JURL σε ειδική ψηφοφορία με μικρή πλειοψηφία.

Από τα 16 μέλη που ήταν παρόντα 9 μέλη ψήφισαν υπέρ, προερχόμενοι από S&D, RE και Πράσινους, 6 ψήφισαν κατά, από ECR και ΕΛΚ, ενώ 2 μέλη από το ID απείχαν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωβουλής, “το Κοινοβούλιο δεν διαπίστωσε στοιχεία fumus persecutionis, δηλαδή πραγματικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η πρόθεση που διέπει τη νομική διαδικασία μπορεί να είναι να βλάψει την πολιτική δραστηριότητα ενός βουλευτή, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σε αυξημένη ετοιμότητα η Αθήνα λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Οι Navtex, τα 23 νησιά του Αιγαίου και το απαρχαιωμένο «Πίρι Ρέις»
Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι «πάγια η τακτική» η Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση, είτε σε επίπεδο ρητορικής, είτε με προκλητικές αλλά προσεγμένες κινήσεις στο πεδίο, πριν από κρίσιμες επαφές
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Πρέπει να αποτελέσει πολιτικά παρελθόν -Φόρτωσε την ευθύνη της ακρίβειας στους πολίτες
«Στο όνομα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, θα συνεχίσει να βλέπει δισεκατομμύρια να βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών και να καταλήγουν στα αποθεματικά των τραπεζών»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2
Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν την διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ – Στο προσκήνιο η διμερής συνεργασία στο μεταναστευτικό
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε με τον Λίβυο ομόλογό του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών
Γιώργος Γεραπετρίτης - Υπουργός Εξωτερικών Λιβύης 22