Πολιτική

Μας έδεσαν χειροπόδαρα για να μας δώσουν την 6η δόση

- Προίκα στην... επόμενη κυβέρνηση οι δεσμεύσεις για την 6η δόση
- Θα ισχύουν και μετά τις επόμενες εκλογές είπε ο Γιούνκερ
- Ο πρόεδρος του Eurogroup ετοιμάζει επιστολή σε Παπαδήμο
- Μέσα Δεκεμβρίου φτάνουν τα λεφτά και η... τρόικα
- Στις 5/12 συνεδριάζει το ΔΝΤ, τι απαιτεί για να ανάψει και το δικό του "πράσινο φως"

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι δεσμεύσεις που (αναγκάστηκαν) να δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να εκταμιευτεί η περίφημη 6η δόση του δανείου είναι η… προίκα που θα αφήσουν στην επόμενη κυβέρνηση! Η Ελλάδα πήρε την 6η δόση, γλίτωσε ξανά στο παρά 5’ τη στάση πληρωμών, αλλά για να γίνουν όλα αυτά, έδωσε πολλά!

Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές. Οι νυν, δηλαδή, δεσμεύτηκαν και για τους επόμενους! Όχι ότι είναι κάτι που δεν ξέραμε, αλλά τώρα το ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη!

Για να μην έχει κανείς… αμφιβολία για τις δεσμεύσεις που έχει δεχτεί να αναλάβει η κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις επιστολές Παπαδήμου, Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη θα ακολουθήσει εκείνη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Θα είναι απαντητική και «θα συνιστά κι ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να είναι σαφές ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές».

Παράλληλα, ο Γιούνκερ ζητά από την Ελλάδα να επιταχυνθούν οι συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης (τα λεφτά θα μπουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου και αμέσως θα… βγουν), τώρα απομένει μόνο το ΔΝΤ. Η απόφαση από το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου και προϋποθέτει ότι «θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες».

Γι’ αυτές τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, θα ενημερώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κυβερνητική επιτροπή που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Το ΔΝΤ περιμένει απ’ όλα τα υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για όσα απαιτούνται τώρα, αλλά και για όσα προκύπτουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ελάχιστα είναι εκείνα που απαιτούνται και ακόμη δεν έχουν γίνει: η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Όλα αυτά, θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την κυβερνητική επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως.

Έρχεται η τρόικα
Οι απεσταλμένοι ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ αναμένονται ξανά στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου.

Το Eurogroup θέλει να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του, συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις, και για το PSI.

Χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI. Το Eurogroup εκτιμά ότι το περιεχόμενο του νέου προγράμματος θα συμπίπτει ουσιαστικά με την πέμπτη αναθεώρηση του μνημονίου. Η νέα δανειακή σύμβαση θα παραπέμπει στο νέο πρόγραμμα και τα σχετικά κείμενα.

Σημειώνεται ότι ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ανάμεσα στην Ελλάδα και τις τράπεζες, αλλά με τη συμμετοχή του Euro Working Group, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EFSF, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκρίθηκε και επισήμως η 6η δόση απο το Eurogroup

Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι πολύ μακριά απο την έκδοση ευρωομολόγων

Πληρώνουμε μόλις… 31 εκατομμύρια για να μας “κουρέψουν”

Επιμένει το ΔΝΤ: Καμία συζήτηση για βοήθεια σε Ιταλία, Ισπανία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πυρά Παππά κατά της κυβέρνησης: «Ένα ευρώ στην κοινωνία, επτά στους δανειστές»
Στο στόχαστρο του μπαίνει η πολιτική των πρόωρων αποπληρωμών του δημόσιου χρέους και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εξοφλεί δάνεια χαμηλού επιτοκίου την ώρα που η χώρα δανείζεται ακριβότερα από τις αγορές
Ο Νίκος Παππάς 9
Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε χρόνια πολλά στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της – «Έλα ξανά του χρόνου»
Το βράδυ της Πέμπτης η Μαντόνα ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram από φωτογραφίες και βίντεο από το εορταστικό κλίμα με τον Μητσοτάκη να το αναδημοσιεύει με στόρι
Κυριάκος Μητσοτάκης 24
Αντώνης Σαμαράς για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Μακριά από ιδεολογικές μεμψιμοιρίες αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο, πολιτικό στοχαστή»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τις αντιδράσεις για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ: «Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο»
Διπλή παρέμβαση από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κατά του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού – «Παράνομα» και χωρίς έννομο αποτέλεσμα τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, απαντά η Αθήνα
Αιγαίο, άσκηση, φρεγάτες 126
Ρένα Δούρου: «Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες» – Πυρά στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Η πρόεδρος της ΚΟ και τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου ότι παραμένει σε ρόλο «σχολιαστή / παρατηρητή», την ώρα που η Άγκυρα επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο και επιμένει στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Η Ρένα Δούρου
ΠΑΣΟΚ κατά Πιερρακάκη: «Απύθμενο θράσος, κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ» – «Θα ήταν υπουργός της δραχμής»
Σφοδρή απάντηση στη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από πολιτικούς που περιφέρουν τις φιλοδοξίες τους από το ένα κόμμα στο άλλο»
Κυριάκος Πιερρακάκης 19