Πολιτική

«Μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές για τα ελληνοτουρκικά – «Η κυβέρνηση κινείται στην πάγια εθνική γραμμή»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να άρει όποιες επιφυλάξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. αλλά και να αποδυναμώσει τις φωνές στα κόμματα δεξιά της, σε σχέση με τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, τρεις εβδομάδες πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, επιχειρεί το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο.

Με φόντο και την πρόσφατη παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από την Λευκωσία άφησε σαφείς αιχμές περί υποχωρητικότητας τόσο όσον αφορά στο Αιγαίο, όσο και στο Κυπριακό, το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία στρέφουν το βλέμμα τους σε βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά, κι ενώ υπάρχει η φημολογία ότι ετοιμάζεται μία νέα ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα ελληνοτουρκικά.

Αύριο, Τρίτη (22.10.24) ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης έχει προγραμματίσει να ενημερώσει για όλο το φάσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ο στόχος διττός.

Από τη μία να ακούσει τις απόψεις τους και από την άλλη να κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές». «Η κυβέρνηση δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας. Είναι εκτός συζήτησης. Κινείται στην πάγια εθνική γραμμή! Όπως έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η μόνη διαφορά που τίθεται για συζήτηση είναι ο καθαρισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας» δηλώνει αρμόδια διπλωματική πηγή.

Με το προς τα δεξιά αλλά και προς την ακροδεξιά πτέρυγα

Την ίδια ώρα, στο «ραντάρ] του κυβερνητικού και του κομματικού επιτελείου είναι και τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της, ακόμη και αυτά που ανήκουν στην ακροδεξιά πτέρυγα, τα οποία οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν να κρατούν δυνάμεις και αθροιστικά τα ποσοστά τους να κινούνται στην περίμετρο του 20%.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού κρατούν σταθερό το ενδιαφέρον ψηφοφόρων της Ν.Δ. που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική.

Αλλαγή στρατηγικής

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη, σε αυτό το timing που επιχειρεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, να μην αφήσει ακραίες φωνές να «δηλητηριάζουν» το κλίμα στην κοινή γνώμη.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να απαντά σε κάθε προκλητική δήλωση και δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για «πατριώτες της φακής», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επετέθη μετωπικά στην πρόεδρο της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, για συμπόρευση με την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν. «Δεν μπορεί να κάνει μαθήματα για τη Ν.Δ. όταν συντάσσεται με ακραία στοιχεία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Μπορούμε να καταφέρουμε την αυτοδυναμία, στις εκλογές οι πολίτες συγκρίνουν πραγματικές, χειροπιαστές εναλλακτικές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετείται για την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στρατηγική και τα μέτρα κατά της ακρίβειας και τη νοοτροπία της νέας γενιάς στην πολιτική
Ο Παύλος Μαρινάκης
ΕΛΑΣ: Πληθωρισμός 5% και νέο μέτωπο για την ακρίβεια – Ζητά μείωση φόρων και πλαφόν στα κέρδη για τα καύσιμα
Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη επαναφέρει την πρόταση για ελέγχους στην αγορά, περιορισμό των περιθωρίων κέρδους και μειώσεις φόρων σε καύσιμα και βασικά αγαθά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ διαψεύδει ότι εξύβρισε και κινήθηκε απειλητικά κατά της Παπαδοπούλου της ΕΛΑΣ – Προαναγγέλλει μηνύσεις
Ο επικεφαλής Αυτοοργάνωσης της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τσίπρα - «Δεν συμβαδίζει ο πολιτικός διάλογος με τη συκοφαντία»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Μελίδης: Να επιστρέψουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ έως την Τετάρτη οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Σκληρή κριτική στους προερχόμενους από την Κουμουνδούρου, με τον εκπρόσωπο Τύπο του κόμματος να αφήνει παράλληλα αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά
Δημήτρης Μελίδης, ΣΥΡΙΖΑ
Μήνυμα Ανδρουλάκη στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Από το ανατολικότερο άκρο της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τις σχέσεις καλής γειτονίας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Καστελόριζο