Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ – Εκλογές 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ – Εκλογές 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μάθε που ψηφίζεις: Εφτά μέρες έχουν απομείνει για τις εκλογές Σεπτεμβρίου με φόντο το αποψινό debate μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Στο μεταξύ στην εφαρμογή Που ψηφίζω του υπουργείου Εσωτερικών καταχωρήθηκαν τα εκλογικά τμήματα, όπου οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το Newsit.gr έχει ενωματώσει τον κώδικα του υπουργείου Εσωτερικών για να μπορούν οι εκλογείς να δουν το εκλογικό τους τμήμα. Ειδικότερα, συμπληρώνοντας το όνομα τους, το επίθετο τους, το πατρώνυμο και το όνομα μητέρα καθώς και την χρονολογία γέννησης μπορούν μέσω της εφαρμογής «Που ψηφίζω» να δουν το εκλογικό τους τμήμα.
Η Τρίτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα αποτελέσει τη βάση δεδομένων των εκλογικών καταλόγων σύμφωνα με τους οποίους θα διεξαχθούν οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν με βάση τους σχετικούς πίνακες. Αν η αίτηση που τους έχει υποβληθεί μετά τον Ιούνιο, θα πρέπει να μετακινηθούν στο τόπο που είναι εγγεγραμμένοι, καθώς δεν μπορούν να ψηφίσουν εκεί που διαμένουν. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Μανιτάκης οι προσεχείς γενικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν µε βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου 2015), η οποία περιλαµβάνει τις µεταβολές (µεταδηµοτεύσεις κ.λπ.) που συντελέστηκαν έως την 30.06.2015. 

Η ίδια προθεσμία 30.06.2015 ισχύει και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαµονής τους. Η ανωτέρω προθεσμία 30.06.2015 ισχύει και για τη διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών. Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής έως την ηµεροµηνία αυτή δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015 ως ετεροδηµότες. Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής µετά την 30η .06.2015 θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015 ως ετεροδηµότες.

 

Σε ισχύ η υπηρεσία ενημέρωσης των εκλογεών 

 

Για την υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

– Τρίτη έως Πέμπτη από τις 09:00 έως τις 18:00.
– Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 19:00.
– Σάββατο από τις 09:00 έως τις 21:00.
– Κυριακή από τις 07:00 έως τις 19:00.
Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Που ψηφίζω», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.
Στο μεταξύ, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας γνωστοποίησε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει της διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 , τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 16.00
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Υπενθυμίζεται ενδεικτικά, ότι για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει είναι:

Δύο πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 εκ. Αίτηση που θα προμηθευτεί από την Αστυνομική Υπηρεσία. Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το Rhesus (εφόσον επιθυμεί την αναγραφή του στο δελτίο). Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο, ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» του ενδιαφερόμενου, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμεί ο ίδιος αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων, διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση)

Επίσης, για Δελτίο Ταυτότητας το οποίο εκδίδεται πρώτη φορά, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είναι ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος, που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.
Σημειώνεται ότι η Αρχή έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας, υποχρεωτικά αναζητά αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή της Κοινότητας του αιτούντος (το πιστοποιητικό γέννησης δεν προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο).
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 

Δείτε την ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Που Ψηφίζω»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε