Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ματταρέλα σε Σακελλαροπούλου για 25η Μαρτίου: Επέτειος με υψηλό συμβολισμό

Ματταρέλα σε Σακελλαροπούλου για 25η Μαρτίου: Επέτειος με υψηλό συμβολισμό

Μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλα για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης.

Ο Σέρτζιο Ματταρέλα κάνει λόγο για επέτειο με εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό, αφού τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία αλλά και ο κόσμος όλος καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

«Ελλάδα και Ιταλία καλούνται από κοινού να προαγάγουν ένα όραμα εμπνευσμένο από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης», τονίζει ο Ιταλός πρόεδρος προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όλο το μήνυμα του Σέρτζιο Ματταρέλα

«Με πολλή χαρά απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, για να διαβιβάσετε στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Δημοκρατίας τα θερμότερα συγχαρητήρια εκ μέρους της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου επ’ ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η επέτειος αυτή με τον εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό που κατέχει, και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας, εορτάζεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν- μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα- την πρόκληση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η έκτακτη αυτή συγκυρία, όμως, αποτελεί και μία ευκαιρία, για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, που με χαροποίησε ιδιαίτερα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κυρηγνάλιο Μέγαρο.

Μας περιμένει τώρα μία περίοδος αναδόμησης, απαιτητική αλλά πλούσια σε ευκαιρίες για να αναλογιστούμε ξανά τα πρότυπα ανάπτυξης πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι κοινωνίες μας, ώστε να τα καταστήσουμε περισσότερο βιώσιμα και δυναμικά.

Ελλάδα και Ιταλία καλούνται από κοινού να προαγάγουν ένα όραμα εμπνευσμένο από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να απαντήσει με τρόπο ολοένα και αποτελεσματικότερο στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ακόμη και στην ολοένα και πιο ουσιώδη διάσταση μιας κοινής διεθνούς προοπτικής. Είμαι βέβαιος, πως σε αυτή την προσπάθεια, τα κράτη μας θα μπορούν να βρουν ασφαλή υποστήριξη το ένα στο άλλο, ως ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.

Με αυτή την ελπίδα, εύχομαι από καρδιάς σε εσάς προσωπικά ευδαιμονία και στον φίλο ελληνικό λαό ένα ευοίωνο μέλλον».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις