Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μάχη «χαρακωμάτων» με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής και στο βάθος… κυρώσεις για την Τουρκία

Μάχη «χαρακωμάτων» με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής και στο βάθος… κυρώσεις για την Τουρκία

Πυκνό αναμένεται να είναι το παρασκήνιο έως τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, η οποία αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία.

Όχι διότι το θέμα βάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά, αλλά διότι οι εταίροι δεσμεύονται από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και καλούνται είτε να βεβαιώσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τη διεθνή νομιμότητα είτε να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων.

Επειδή το πρώτο φαντάζει αδύνατο όσο η Τουρκία συνεχίζει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά, η Αθήνα επισημαίνει το αυτονόητο: ότι η Ευρώπη οφείλει να εφαρμόσει το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Σειρά επαφών Μητσοτάκη

Και θα συνεχίσει να το πράττει, μεταξύ άλλων με σειρά επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους των Βρυξελλών. Ήδη, ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απέκλεισαν, μιλώντας στο newsit.gr, επικοινωνία και με την Άνγκελα Μέρκελ τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο κατά τη συνομιλία του με τον κ. Μισέλ – στην οποία συμμετείχαν χάριν της προετοιμασίας της Συνόδου της επόμενης εβδομάδα οι ηγέτες Πολωνίας, Σλοβενίας και Σλοβακίας – αλλά και σε αυτήν με τον κ. Μακρόν, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της Τουρκίας και προχώρησε σε μια αποτίμηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστεί το πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

click4more: Δένδιας στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο απέναντι στην Τουρκία

Σε αυτές, αναφέρονται αυτολεξεί τα εξής: «Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της». Επίσης, τίθεται ως όρος για τις ομαλές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία «οι εποικοδομητικές προσπάθειες για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

“Εξαιρετικά σημαντικά τα όσα είπε ο Πομπέο”

Η Αθήνα αξιολογεί παράλληλα ως εξαιρετικά σημαντική προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα τη χθεσινή τοποθέτηση-κόλαφο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στο πλαίσιο της χειμερινής συνόδου του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή της, κάνοντας ειδική αναφορά στην πολιτική της Τουρκίας και τα πεπραγμένα της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη και εσχάτως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ αναφορά έκανε και στους S-400, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «δώρο για τη Ρωσία από ένα νατοϊκό σύμμαχο». Επίσης, ανέφερε ότι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης που είχε συγκροτηθεί εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ουδέποτε λειτούργησε, με αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

Οργή στην Άγκυρα

Η παρέμβαση Πομπέο, όπω αναμενόταν, εξόργισε την Άγκυρα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξιφούλκησε γι’ ακόμη μια φορά κατά της Γαλλίας, καθιστώντας ακόμη πιο υψηλούς τους συμβολισμούς της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μακρόν που έλαβε χώρα λίγες ώρες αργότερα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η τοποθέτηση Πομπέο επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζει η Ελλάδα και κυρίως ότι η Τουρκία λειτουργεί ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν επίσης, σχετικά με τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς περί μαξιμαλιστικών θέσεων της Αθήνας, πως δεν χρειάζεται καν σχολιασμός, καθώς, εάν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.

 

Παράλληλα, η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες με τη φαινομενική αποκλιμάκωση και την απόσυρση του Oruc Reis δεν αποτελεί έκπληξη για την Αθήνα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει, ζητώντας την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που εκείνη «πάγωσε» τον Οκτώβριο, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει την εύνοια στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να «ξορκίσει» τις κυρώσεις. Προς τούτο, μάλιστα, δείχνει να έχει για μία ακόμη φορά την υποστήριξη της γερμανικής πλευράς, πράγμα το οποίο επίσης γνωρίζει η Αθήνα. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις