Πολιτική

H μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό κενό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια

- Σήμερα ξεκινούν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια για να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις
- Διορθωτικά μέτρα θα ζητήσουν να ληφθούν άμεσα εταίροι και δανειστές από την Αθήνα
- Αγκάθι η μαύρη τρύπα στα έσοδα που φέρνει πίσω τους στόχους για φέτος

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ήδη από χθες τα τεχνικά κλιμάκια έχουν καταφθάσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Το πρώτο που θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης είναι η “τρύπα” στον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί αλλά και η προοπτική της ανάπτυξης που συζητείται για φέτος.

Οι δανειστές της χώρας θεωρούν ότι αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα νούμερα που χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους ώστε να κάνουν υπολογισμούς για πιθανή λήψη διορθωτικών μέτρων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για φέτος. Από εκεί και πέρα θα τεθούν οι βάσεις για να συζητηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Χθες πάντως παίχτηκε ένα κρυφτούλι με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς δημοσιογράφοι τους αναζητούσαν παντού αφού δεν τους είχαν ενημερώσει για το χώρο που θα καταλύσουν και θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Τελικά… βρέθηκαν στο Χίλτον, εκεί όπου θα γίνουν οι πρώτες συναντήσεις.

Οι τεχνικές συζητήσεις είναι αυτές που θα ανοίξουν και την συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έτσι ώστε το Eurogroup να ανοίξει μέσω ΕΚΤ την κάνουλα της χρηματοδότησης της χώρας. Για την Αθήνα ωστόσο η δόση δεν είναι η προτεραιότητα, όπως τόνισε και ο Γ. Βαρουφάκης. Στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κλειδί όλης της διαπραγμάτευσης το χρέος

Ο Α. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ επανέφερε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι “είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί” και προσθέτοντας ότι “ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη”.

“Για εμάς, η αλλαγή είναι μία φυσιολογική κατάσταση” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως “η στρατηγική των μεταρρυθμίσεών μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο, αφενός να εξέλθουμε από το τέλμα και να απομακρυνθούμε από το χαμηλό ισοζύγιο της οικονομίας και αφετέρου να επηρεάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου ισοζυγίου. Η αλλαγή πρέπει να είναι ριζοσπαστική -όχι οριακή-, επειδή η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι σε μια κατάσταση σύγχυσης, λόγω της κατάρρευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και, μόλις δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, οι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες δυνατότητές της υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης 8
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
29
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 63
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 6