Πολιτική

Με “συναίνεση” ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο στους μετανάστες

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για νομοσχέδιο αδειοδότησης μεταναστών, αλλά απλώς ρυθμίζει το ζήτημα της απονομής ασύλου σε πρόσφυγες.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Mε τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται δεκτό επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών».

Ως ένα νομοσχέδιο με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο, το χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον στα διεθνή «φόρα» να δικαιολογήσουμε ως χώρα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει κανένα αξιόπιστο μηχανισμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου: «Η ανεκδιήγητη διαδικασία ασύλου που εφαρμόζαμε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το διαβατήριο των πάσης φύσης μεταναστών για την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Παπουτσής.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η Υπηρεσία Ασύλου, με αρμοδιότητα την ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου και την Αρχή Προσφύγων, για εξέταση σε δεύτερο βαθμό των σχετικών αιτημάτων.

Επιπλέον ιδρύεται Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, για την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα.

Τα βασικότερα προβλήματα που σκοπείται να επιλυθούν με το νομοσχέδιο είναι:

– Η έλλειψη πρόβλεψης για διαδικασίες έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας των λαθρομεταναστών, σε σχέση με αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη εθνικής ή διεθνούς προστασίας

– Η έλλειψη πρόβλεψης για επαρκή χρόνο συλλογής πληροφοριών για τα πρόσωπα αυτά

– Η ελλιπή ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αλλοδαπούς σχετικά με την περαιτέρω μεταχείρισή τους και

– Ο ελλιπής ιατρικός έλεγχος των αλλοδαπών

Πιστεύω, είπε ό υπουργός, ότι η αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, θα αμβλύνει σταδιακά το φαινόμενο και θα ανακουφίσει την κοινωνία από ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η ΝΔ διαφωνεί κυρίως γιατί, αντί να συνεχίσει ο υπουργός την πολιτική που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου ξεκινά εξ αρχής με τη δημιουργία δύο διευθύνσεων υπαγόμενων, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, απευθείας στον υπουργό, αντί να καλυφθούν από μία γενική διεύθυνση του υπουργείου.

Κοινή θέση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για αναθεώρηση της συνθήκης “Δουβλίνο ΙΙ” για να πάψει η χώρα να είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

Αρνητικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε εντάσεις για το καλώδιο – Δεν χρειάζεται άδεια για να προχωρήσει το έργο»
«Καταρχάς, επειδή είπε ο κύριος Σαμαράς ότι 100 χρόνια η επιστροφή των οστών του Σαμουήλ αποτελεί τον πόθο των Βουλγάρων. Να πούμε ότι τα οστά ανακαλύφθηκαν το 1965»
Παύλος Μαρινάκης
Νέο χτύπημα Σαμαρά κατά της ΝΔ, ανήμερα των γενεθλίων της - «Τους πήρε το ποτάμι, αυτή τη φορά δεν μπορούν να το μπαζώσουν»
Η καυστική συζήτηση με τον Νίκο Τσούτσια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη δημιουργία νέου κόμματος, την ακρίβεια και το «μπάζωμα» μετά την παρέμβασή του για την επιστροφή των οστών του τσάρου Σαμουήλ στη Βουλγαρία
Αντώνης Σαμαράς
221
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη» – Η παγκόσμια κρίση να μη γίνει αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
Στο τέλος της ανάρτησής του αναφέρθηκε και στα 52 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας «Είμαστε περήφανοι για τις ιδέες, τις αξίες και τη διαδρομή μας που ξεκινούσε σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 1974»
Μητσοτάκης, ΝΔ 141
52 χρόνια Νέα Δημοκρατία, από τον Καραμανλή στον Μητσοτάκη: Νίκες, ήττες, μάχες διαδοχής και ιστορικές καμπές
Από την ίδρυση στις 4 Οκτωβρίου 1974 και το σαρωτικό 54,37%, στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, τον πυρσό και τη Ρηγίλλης, τα χρόνια της κρίσης και την επιστροφή στην εξουσία το 2019
Κωνσταντίνος Καραμανλής, ΝΔ
31