Πολιτική

Με “συναίνεση” ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο στους μετανάστες

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για νομοσχέδιο αδειοδότησης μεταναστών, αλλά απλώς ρυθμίζει το ζήτημα της απονομής ασύλου σε πρόσφυγες.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Mε τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται δεκτό επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών».

Ως ένα νομοσχέδιο με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο, το χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον στα διεθνή «φόρα» να δικαιολογήσουμε ως χώρα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει κανένα αξιόπιστο μηχανισμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου: «Η ανεκδιήγητη διαδικασία ασύλου που εφαρμόζαμε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το διαβατήριο των πάσης φύσης μεταναστών για την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Παπουτσής.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η Υπηρεσία Ασύλου, με αρμοδιότητα την ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου και την Αρχή Προσφύγων, για εξέταση σε δεύτερο βαθμό των σχετικών αιτημάτων.

Επιπλέον ιδρύεται Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, για την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα.

Τα βασικότερα προβλήματα που σκοπείται να επιλυθούν με το νομοσχέδιο είναι:

– Η έλλειψη πρόβλεψης για διαδικασίες έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας των λαθρομεταναστών, σε σχέση με αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη εθνικής ή διεθνούς προστασίας

– Η έλλειψη πρόβλεψης για επαρκή χρόνο συλλογής πληροφοριών για τα πρόσωπα αυτά

– Η ελλιπή ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αλλοδαπούς σχετικά με την περαιτέρω μεταχείρισή τους και

– Ο ελλιπής ιατρικός έλεγχος των αλλοδαπών

Πιστεύω, είπε ό υπουργός, ότι η αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, θα αμβλύνει σταδιακά το φαινόμενο και θα ανακουφίσει την κοινωνία από ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η ΝΔ διαφωνεί κυρίως γιατί, αντί να συνεχίσει ο υπουργός την πολιτική που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου ξεκινά εξ αρχής με τη δημιουργία δύο διευθύνσεων υπαγόμενων, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, απευθείας στον υπουργό, αντί να καλυφθούν από μία γενική διεύθυνση του υπουργείου.

Κοινή θέση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για αναθεώρηση της συνθήκης “Δουβλίνο ΙΙ” για να πάψει η χώρα να είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

Αρνητικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Χαρδαλιάς: «Μηδενική ανοχή και σε νομικό επίπεδο για τους υπαίτιους της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική»
Η Περιφέρεια Αττικής καταθέτει δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας του εμπρησμού που φέρεται να τελέστηκε στις 31 Ιουλίου στη Βοιωτία
Η επόμενη ημέρα της φωτιάς στη Δυτική Αττική
Μιχάλης Χουρδάκης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Μου πήρε το γραφείο στη Βουλή και όταν ρώτησα πού θα κάθομαι μου είπε στις σκάλες»
«Ένας βασικός λόγος που με διέγραψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν ότι δεν δέχτηκα να κάνω χατίρια και χάρες σε ό,τι αφορά συνεργάτες, και όχι μόνο»
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
22
Στο Πόρτο Γερμενό σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι»
Έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα του μόλις σβήσουν οι φωτιές και «κάτσει η σκόνη», διερωτώμενος ποιος είχε την ευθύνη του εναέριου συντονισμού στην Ψάθα και ποια πρωτόκολλα ίσχυαν
O Νίκος Ανδρουλάκης
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τις φωτιές: Αεροσκάφη Diamond παρέμειναν καθηλωμένα λόγω έλλειψης χειριστών
Κεντρικό σημείο της αντιπολιτευτικής επιχειρηματολογίας αποτελεί το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Πολιτική Προστασία
Πυροσβεστικό ελικόπτερο 7
Ο Αυγερινός τρολάρει την Καρυστιανού ενώ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Από την «υφαρπαγή» στην… «απαγωγή» της ηγεσίας
Το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος καταγγέλλει «εσωτερική άλωση», ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης της απαντά με σαρκαστικό βίντεο, ενώ η Κατερίνα Μουτσάτσου, η Μαρία Ιωαννίδου και ο Τάκης Κοτσόργιος ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα
Μαρία Καρυστιανού και Θανάσης Αυγερινός
26
Στους πυροσβέστες στα Βίλια ο Στέφανος Κασσελάκης: «Τώρα είναι η ώρα και της βοήθειας και των ευθυνών»
Ο πρόεδρος των Δημοκρατών επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές, παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στους πυροσβέστες και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών
Κασσελάκης, πυροσβέστες, Βίλλια
Νίκος Ανδρουλάκης από τη Βοιωτία: «Να σταματήσουμε να κλαίμε πάνω από τα καμένα»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές, κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αποζημιώσεις και έθεσε ερωτήματα για τον εναέριο συντονισμό στη σύγκρουση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα
Ανδρουλάκης, Βοιωτία