Πολιτική

Με “συναίνεση” ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο στους μετανάστες

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για νομοσχέδιο αδειοδότησης μεταναστών, αλλά απλώς ρυθμίζει το ζήτημα της απονομής ασύλου σε πρόσφυγες.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Mε τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται δεκτό επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών».

Ως ένα νομοσχέδιο με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο, το χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον στα διεθνή «φόρα» να δικαιολογήσουμε ως χώρα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει κανένα αξιόπιστο μηχανισμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου: «Η ανεκδιήγητη διαδικασία ασύλου που εφαρμόζαμε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το διαβατήριο των πάσης φύσης μεταναστών για την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Παπουτσής.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η Υπηρεσία Ασύλου, με αρμοδιότητα την ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου και την Αρχή Προσφύγων, για εξέταση σε δεύτερο βαθμό των σχετικών αιτημάτων.

Επιπλέον ιδρύεται Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, για την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα.

Τα βασικότερα προβλήματα που σκοπείται να επιλυθούν με το νομοσχέδιο είναι:

– Η έλλειψη πρόβλεψης για διαδικασίες έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας των λαθρομεταναστών, σε σχέση με αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη εθνικής ή διεθνούς προστασίας

– Η έλλειψη πρόβλεψης για επαρκή χρόνο συλλογής πληροφοριών για τα πρόσωπα αυτά

– Η ελλιπή ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αλλοδαπούς σχετικά με την περαιτέρω μεταχείρισή τους και

– Ο ελλιπής ιατρικός έλεγχος των αλλοδαπών

Πιστεύω, είπε ό υπουργός, ότι η αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, θα αμβλύνει σταδιακά το φαινόμενο και θα ανακουφίσει την κοινωνία από ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η ΝΔ διαφωνεί κυρίως γιατί, αντί να συνεχίσει ο υπουργός την πολιτική που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου ξεκινά εξ αρχής με τη δημιουργία δύο διευθύνσεων υπαγόμενων, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, απευθείας στον υπουργό, αντί να καλυφθούν από μία γενική διεύθυνση του υπουργείου.

Κοινή θέση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για αναθεώρηση της συνθήκης “Δουβλίνο ΙΙ” για να πάψει η χώρα να είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

Αρνητικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Από την καταγγελία του «καθεστώτος» σε πρόταση διακυβέρνησης – «Το 2015 ήξερα τι ήθελα, αλλά δεν ήξερα πώς να το κάνω»
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για θεσμούς, Δικαιοσύνη και ακρίβεια – Το μήνυμα ότι «τώρα ξέρω τι γίνεται και τι δεν γίνεται» και η προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΛ.Α.Σ. ως κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στη Ν.Δ.
Ο Αλέξης Τσίπρας 118
ΣΥΡΙΖΑ: Η «τρόικα» της μετάβασης, το τέλος της αναμονής Τσίπρα και η επόμενη μάχη για την ηγεσία
Παππάς και Πολάκης περιγράφουν το ίδιο σχέδιο επανεκκίνησης, αλλά πίσω από τις κοινές γραμμές ανοίγει ήδη η συζήτηση για το ποιος θα οδηγήσει το κόμμα μετά τη συλλογική ηγεσία
Η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς σε παλαιότερη συνάντηση
«Πυρετός» συσκέψεων στη ΝΔ μετά τον Δεκαπενταύγουστο ενόψει ΔΕΘ: Η «Ατζέντα 2030» και το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη αντιμετώπιση του δημογραφικού με παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικογένειας και κίνητρα προς τα ζευγάρια για να τεκνοποιήσουν
Κυριάκος Μητσοτάκης