Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Με τακτική Ανδρέα Παπανδρέου αντιμετωπίζει ΚΙΝΑΛ και Γεννηματά ο Τσίπρας

Τσίπρας Γεννηματά ΚΙΝΑΛ
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στην αριστερά ακολουθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για να αντιμετωπίσει το ΚΙΝΑΛ. Από την μία μιλάει για συνεργασία και από την άλλη με τις κινήσεις του αποδεκατίζει την εκλογική βάση των ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να στραφούν προς το κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

Στο παρελθόν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για την αριστερά χρησιμοποιούσε την λογική «μαστίγιο και καρότο» καθώς από την μια ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συμμαχίας των δημοκρατικών δυνάμεων από την άλλη όταν έφτανε η ώρα της κάλπης  φρόντιζε με την τακτική του να τους συρρικνώνει.Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν μελετήσει πολύ καλά την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να ακολουθεί τα βήματα του κάτω από την σκέπη και τον μανδύα των Ευρωσοσιαλιστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να είναι ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, στην πράξη όμως γνωρίζει ότι για δυο λόγους αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τουλάχιστον τώρα.

Κατ’ αρχήν, τα δύο κόμματα απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Το ΚΙΝΑΛ  διεκδικώντας να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην νέα Βουλή θα δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να φτάσει σε ένα διψήφιο αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχαν στηθεί κάλπες για να εκλέξουν νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ και 200.000 ψηφοφόροι είχαν προσέλθει στην εκλογική διαδικασία δεν είναι απλό στοιχείο καθώς με βάση τους εγγεγραμμένους το κόμμα της Φώφης Γεννηματά μπορεί να φτάσει κοντά στο διψήφιο νούμερο. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τους κεντροαριστερούς  ψηφοφόρους δεδομένου ότι από αυτούς εξαρτάται το πόσο κοντά με την ΝΔ θα τερματίσει το κυβερνών κόμμα.

– Ο δεύτερος λόγος που ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των δυο κομμάτων τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι μέσα στο ΚΙΝΑΛ βρίσκονται στελέχη ορκισμένα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ακόμα λοιπόν και να ήθελε να κάνει η Φώφη Γεννηματά το μεγάλο βήμα οι αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της θα ιδιαίτερα μεγάλες ίσως και ανυπέρβλητες.

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την ιστορία παίζουν τα σκάνδαλα, οι αποκαλύψεις και η εμπλοκή προσώπων που προέρχονται από το πρώην ΠΑΣΟΚ. Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά, το σκάνδαλο της υγείας όπου ανάμεσα στα ονόματα των φερόμενων ως εμπλεκομένων υπουργών υπάρχει και αυτό του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις με τον Κώστα Σημίτη επαναφέρουν την  κοινή γνώμη σ ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Χαριλάου Τρικούπη.

Μιλώντας μάλιστα χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα Σημίτη δίνοντας έμμεσα απάντηση σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός «για περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας». «Δεν λέει κανείς ότι δεν έχετε κάνει σημαντικά πράγματα ως παράταξη ή ότι ο Σημίτης δεν έκανε έργα. Όμως δεν μπορεί κάποιοι να θεωρούν και να αισθάνονται μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε, αλλά και σήμερα! Να θεωρείτε ότι όποιος έχει την εντολή του λαού για την εκτελεστική εξουσία και δεν βρίσκεται στην παράταξή σας ή της ΝΔ ότι είναι περιστασιακός ένοικος! Νοικάρης στη δική σας ιδιοκτησία! Σας λέω λοιπόν ότι ιδιοκτήτης σε αυτό το τόπο είναι ο ελληνικός λαός και όλοι είμαστε περιστασιακοί! Και αν συνεχίσετε έτσι ο λαός θα σας δώσει απόφαση για μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα».

Την ίδια στιγμή πάντως τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την «αχίλλειο πτέρνα» της Φώφης Γεννηματά που σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη είναι ο εναγκαλισμός της με την ΝΔ.

Γι’ τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να ταυτίζουν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την τακτική αυτή προσδοκούν να αφυπνίσουν τα αντιδεξιά αισθήματα των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς καθώς όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά θεωρούν πολιτικό τους αντίπαλο την ΝΔ και την οικογένεια Μητσοτάκη.

Μάλιστα σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης του με την Φώφη Γεννηματά στην Βουλή. «Έχετε επιλέξει κ. Γεννηματά μια στρατηγική, της μονόπλευρης πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά ορισμένες ώρες και το πλαίσιο μιας προσωπικής κριτικής στα ενδεδειγμένα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου. Δεν κάνατε απλά πολιτική κριτική αλλά και με βαρύτατες εκφράσεις σε εμένα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά την άποψή μου δεν συνάδουν με τον προσωπικό πολιτικό σας πολιτισμό» είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις