Πολιτική

Μεγάλη νύχτα για το Κυπριακό στην Ελβετία

«Η αποψινή νύχτα θα είναι μακρά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγή, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι η αναμενόμενη για αργά το απόγευμα ανακοίνωση από τα ΗΕ για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε.

Από την αποψινή συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να εξαρτηθεί, αν θα υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό και αν θα τεθεί στο τραπέζι ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό ζητούμενο, είναι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού, τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, με τρόπο που να είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο πώς τα κριτήρια θα έχουν αντανάκλαση σε συγκεκριμένες πτυχές. Για παράδειγμα, στο θέμα του αριθμού Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ακολούθως, αν η σύγκλιση των θέσεων και στον χάρτη είναι τέτοια, θα υπάρξει το επόμενο στάδιο, που θα είναι η συζήτηση και ο καθορισμός ημερομηνίας για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των κριτηρίων συζητήθηκε σήμερα το πρωί, γιατί στο χθεσινό δείπνο οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με εκκρεμότητες από άλλα κεφαλαία του Κυπριακού.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης καταγγέλλει τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για «σεξιστική συμπεριφορά» προς τη δημοσιογράφο Μίνα Καραμήτρου
«Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει άμεσα τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη λόγω της απαράδεκτης σεξιστικής συμπεριφοράς της οποίας έγινα μάρτυρας χθες στο στούντιο του OPEN»
Στέφανος Κασσελάκης
12
Οι εξελίξεις με τα Στενά του Ορμούζ στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής
«Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης ή άλλα εμπόδια», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Hussein al-Sheikh
Φάμελλος για Γεωργιάδη: «Αν ο Μητσοτάκης δεν τον διώξει, είναι ίδιος και χειρότερος»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την αποπομπή του υπουργού Υγείας, με αφορμή τις δηλώσεις του για τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της Δικαιοσύνης και «παρακρατικό καθεστώς»
Άδωνις Γεωργιάδης και Σωκράτης Φάμελλος