Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

«Μεγάλο αδελφό» στο Δημόσιο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

αξιολόγηση

Υπό το βλέμμα των ανθρώπων της ΕΥΠ θα εργάζονται πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς η κυβέρνηση τοποθετεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου «επιτρόπους» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το θέμα αυτό κατήγγειλε και αναδεικνύει πλέον με όλους τους τρόπους ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς μέσα στην σχετική τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για την τοποθέτηση του διοικητή της ΕΥΠ προβλέπονται «μνημόνια συνεργασίας» μεταξύ της ΕΥΠ και όλων των φορέων του Δημοσίου. «Θεσμοθετείται αντίστοιχο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΥΠ που υπήρχε επί δικτατορίας, μόνο που ακόμη και τότε, οι επίτροποι ήταν γνωστοί», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία που κατατέθηκε μιλά συγκεκριμένα για την δημιουργία συνδέσμων της ΕΥΠ επί της δημόσιας διοίκησης χωρίς την υποχρέωση να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ κάθε πληροφορία, σχετική με τις δραστηριότητές τους, ενώ θα μπορούν αφανώς να χρηματοδοτούνται από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης την απόφαση της κυβέρνησης αναφέροντας ότι «Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ. Δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί «συνδέσμους» της, χωρίς καμία ανακοίνωση σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

Στο θέμα αναφέρθηκαν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επανήλθε στο θέμα κι έθεσε τρία κρίσιμα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό.

«Πρώτον: Για ποιον λόγο προχώρησε σε φωτογραφική τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ, ενώ πριν έναν μήνα διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κανέναν νόμο;

Δεύτερον: Που αποσκοπεί η τοποθέτηση «συνδέσμων» της ΕΥΠ σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς κανέναν θεσμικό έλεγχο;

Τρίτο και κρισιμότερο: Θα έχει τη δυνατότητα ο εκάστοτε «σύνδεσμος» να παρακολουθεί δημόσιους λειτουργούς, ακόμα και υπουργούς της κυβέρνησης, έχοντας προκαταβολικά ασυλία για τυχόν παράνομες πράξεις του;»

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου «η όποια παράνομη δραστηριότητα των «επιτρόπων», στο εσωτερικό της χώρας – παρακολούθηση υπαλλήλων, παρακολούθηση πολιτικών προϊσταμένων, υπεξαίρεση εγγράφων, καταπάτηση νόμου προσωπικών δεδομένων, κ.α. – θα μπορεί να συγκαλυφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του «μνημονίου συνεργασίας», χωρίς καμία συνέπεια. Πρόκειται για εξωφρενική και απολύτως επικίνδυνη για τη δημοκρατία εξέλιξη επεσήμαιναν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις