Πολιτική

Μεϊμαράκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των κονδυλίων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, τόνισε με παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήλθε στο Στρασβούργο, και ενώπιον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, θα πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, δεδομένου ότι τα επόμενα έξι (6) χρόνια, τα κράτη-μέλη, μέσω των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, θα κληθούν όχι απλά να αναβιώσουν τις οικονομίες τους, αλλά να καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική σε μια νέα τάξη πραγμάτων και γι’ αυτό, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο».

Το κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αναμφισβήτητα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όμως, η επιτυχία του θα κριθεί πρωτίστως από τη σωστή διαχείριση των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη, η οποία θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά, πρέπει να γίνει με διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, θα πρέπει λοιπόν να διαδραματίσει τον καθοριστικό του ρόλο στον έλεγχο της διαδικασίας αυτής και αυτό γιατί διαχρονικά, έχει αναδείξει επανειλημμένα, ζητήματα που αφορούν στην παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επόμενα 6 χρόνια, τα κράτη-μέλη, μέσω των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, θα κληθούν όχι απλά να αναβιώσουν τις οικονομίες τους, αλλά να καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική σε μια νέα τάξη πραγμάτων και επομένως ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ο εγγυητής των δημοκρατικών αρχών και αξιών δεν μπορεί να απουσιάσει από αυτή τη διαδικασία και με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν να το αναγνωρίζει.

Αν εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοήσουμε τη θεμελιώδη σημασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας, τότε πώς περιμένουμε από τις εθνικές κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν στα εθνικά τους κοινοβούλια;».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 5
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 159
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ: Ο Μπελέρης εκθειάζει τον Κασιδιάρη και ο Μπεκίρης από το γραφείο Μητσοτάκη συναντήθηκε με συνομιλητή του
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδοκιμάσει δημοσίως τον ευρωβουλευτή της Φρέντι Μπελέρη
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης 6
Παύλος Μαρινάκης: «Προφανώς και μας καλύπτουν οι εξηγήσεις Πλεύρη για την υπόθεση Μαζωνάκη» – Δεν ζητάμε άδεια για μείωση ΕΦΚ
Ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε την ερμηνεία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως απαιτείται ευρωπαϊκή άδεια για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
Παύλος Μαρινάκης