Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Μεϊμαράκης: Όχι στις μειώσεις συντάξεων, όχι στη σκληρή λιτότητα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία και τις θέσεις του σε κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα ανέπτυξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ.

Οραματίζομαι, τόνισε μια Νέα Δημοκρατία που αγκαλιάζει όλους, χωρίς αποκλεισμούς Δεν αποκλείω κάποιον που είναι γιος επιχειρηματία ή πολιτικής οικογένειας. Δεν μπορεί, όμως, παρά να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Στη Νέα Δημοκρατία πρόσθεσε έχουν θέση και ο επιχειρηματίας και ο αγρότης και ο εργαζόμενος και ο άνεργος. Είναι, όμως, ανάγκη να βγουν στην πρώτη γραμμή άνθρωποι με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση.

Αναφερόμενος στους υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου υπογράμμισε πως «μας ενώνει ο αγώνας για τις αρχές και τις ιδέες μας. Αγώνας που στόχο έχει τη βελτίωση της ζωής των πολιτών’’ . Υπογράμμισε ότι μετέχει «σε μάχη ιδεών και όχι γενεών». Με σεβασμό στους μεγαλύτερους και σεβασμό στην ιστορία του κόμματος.

Υπογράμμισε ότι «ο κόσμος μας ψηφίζει για λύνουμε προβλήματα. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους πολίτες ως αριθμούς». Πρόσθεσε ότι στην εφαρμοσμένη πολιτική μπορεί να έχουμε διαφορές και τόνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, και βέβαια για κάθε κρίσιμο θέμα οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα. Θα συγκαλώ είπε τα όργανα και υπενθύμισε: «Όταν ήμουν Γραμματέας οι οργανώσεις μας μπορούσαν να προτείνουν μέχρι και βουλευτές».

Σημείωσε ότι η ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία αφορά και δομές και πρόσωπα και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα αλλάξω όλα, πιστεύω ότι πρέπει να ανανεώσω και δημιουργήσω με διαδικασίες όμως και με αξιοκρατία και τις δομές και τα πρόσωπα. Το ηλικιακό είναι ρατσιστικό Την ανανέωση τη συνοδεύω από αξιοκρατία κι διαδικασίες».

Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και σε κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό τόνισε ότι κηρύσσει πόλεμο εναντίον της σκληρής λιτότητας και πρόσθεσε: «Σας λέω ξεκάθαρα: Όχι σε περικοπή συντάξεων. Και θα κοιτάξω πως θα πείσω τους δανειστές να αλλάξει αυτή η πολιτική». Εξήγησε ότι δεν υπάρχει σκληρή και μαλακή αντιπολίτευση και τόνισε ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί και από τη στάση της κυβέρνησης.

«Εγώ έχω κηρύξει ανελέητο πόλεμο πλέον κατά της σκληρής λιτότητας. Δεν είμαι λαϊκιστής. Λέω ότι πρέπει να υπάρχει λιτότητα, αλλά όχι σκληρή λιτότητα, πρέπει να ξαναβρούμε το ανθρώπινο πρόσωπο. Εγώ δε συμφωνώ με τα μέτρα που βλέπουν τους ανθρώπους αριθμούς. Δεν μπορεί να απολύεις 50 και 55 ετών κάποιον, ο οποίος έχει παιδιά και προσπαθεί να τα φέρει βόλτα, γιατί αυτούς χάσαμε κ. Χαρίτο. Λένε, τώρα, δεν είχαμε τη νεολαία. Όχι. Κάνουν λάθος. Τα ποσοστά μας στη νεολαία ήταν τα ίδια που ήταν και στις προηγούμενες εκλογές. Εκεί που χάσαμε ήταν οι ηλικίες των 50 με 65 ετών που βρέθηκαν μπροστά σε ένα αδιέξοδο οι άνθρωποι, που ήθελαν και να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και πήγαν σε αποχή».

«Μετεκλογικά το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό, οι απόψεις μας είναι άλλες. Ο κ. Τσίπρας δεν συμπεριφέρθηκε όπως είχε πει. Γιατί είχε πει ότι δεν θα κάνει εκλογές, ότι θα περάσουμε τους εφαρμοστικούς νόμους και ότι οι εφαρμοστικοί νόμοι δεν θα έχουν απάνθρωπο και ανάλγητο και κυνικό πρόσωπο, αλλά θα έχουν κοινωνικό πρόσημο. Σήμερα, λοιπόν, δεν τηρεί τις υποσχέσεις του και οφείλει αφού δεν τηρεί τις υποσχέσεις του και ακολουθεί μια πολιτική που εμείς δεν την πιστεύουμε, αντιθέτως πιστεύουμε ότι θα βαθύνει την ύφεση. Σας λέω ξεκάθαρα όχι σε μειώσεις συντάξεων. Καμία. Και θα κοιτάξω από Δευτέρα πως και εγώ θα συζητήσω με τους δανειστές για να τους πείσω πως αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας στην κυβέρνηση είναι λάθος».

Δημοσιογράφος: Θα συζητήσετε και με τον κ. Τσίπρα ή μόνο με τους δανειστές;

«Εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητήσουμε θεσμικά έχουμε τη δυνατότητα και στη Βουλή και στην Επιτροπή και παντού να συζητήσουμε. Το να με καλέσει στο Μαξίμου δε νομίζω ότι είναι θεσμική πρόσκληση».

«Οραματίζομαι τη Νέα Δημοκρατία που θα τους αγκαλιάσει όλους και δεν θα έχει αγκαλιά μόνο τους ιδιοκτήτες των μέσων και παραγωγής και θα είναι ταξικό κόμμα και θα ενδιαφέρεται μόνο για την επιχειρηματικότητα. Όχι. Θα ενδιαφέρεται και για τις επιχειρήσεις και για τον εργαζόμενο και για τον άνεργο και για τον αγρότη και θα δημιουργεί -ως επιτελικό κράτος που δε θα κάνει επιχειρήσεις- τους κανόνες εκείνους ώστε στο ξεκίνημα της ζωής τους να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Χωρίς αποκλεισμούς. Εγώ δεν θέλω να αποκλείσω κάποιον γιατί είναι γιος επιχειρηματία ή γιος πολιτικής οικογένειας σε αντίθεση με κάποιον άλλο. Όχι και αυτόν τον θέλω. Αλλά τον θέλω να μπει μέσα στη διαδικασία, να δοκιμαστεί αν θέλετε, να έχει μια κοινωνική καταξίωση, επαγγελματική καταξίωση, πολιτική καταξίωση, να κατέβει δημοτικός σύμβουλος, να δει αν μπορεί να κατέβει στο δικηγορικό σύλλογο, αν είναι δικηγόρος ή στο επιμελητήριο. Και αφού έχει την τριβή αυτή να μπορεί να προχωρήσει και να δείξει τις ικανότητές του. Επιτρέψτε μου κ. Χαρίτο να σας πω ότι υπηρετώ ένα Κόμμα που έχει αυτές τις αρχές και που έδωσε τη δυνατότητα στο γιο του δασκαλάκου του Κιουπιόι των Σερρών που λεγόταν Κωνσταντίνος Καραμανλής να γίνει πολλά χρόνια Πρωθυπουργός και να φτάσει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να ανήκει στην ελίτ τότε, ούτε την οικονομική, ούτε την πολιτική, ούτε την επιχειρηματική. Αυτό πρεσβεύω. Αυτές τις αρχές θέλω».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε