Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: «Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές» διαμηνύει το Μαξίμου

Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: «Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές» διαμηνύει το Μαξίμου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου, του οποίου βασικός πυλώνας είναι η παρέμβαση του κράτους στην μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα είναι οριζόντια, για όλους δηλαδή τους καταναλωτές.

«Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές», επισημαίνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο διαφόρων σεναρίων κυρίως για το ύψος της παρέμβασης. Στόχος είναι «να μπει φρένο στις παράλογες αυξήσεις» στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τονίζουν.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα, όταν λυθούν όλα τα ζητήματα, τεχνικά και μη, και πάντως αναμένονται το αργότερο ως την Παρασκευή 13 Μαΐου, πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς προκειμένου να λυθεί αυτός ο «γόρδιος δεσμός», όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας από τους καταναλωτές που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πυκνώσει ανησυχητικά.

Η στήριξη θα αφορά σε όλες τις καταναλώσεις.

Ο απολογισμός των μέτρων ως τώρα έδειξε ότι η στήριξη απέδωσε κυρίως σε ό,τι αφορά τις καταναλώσεις σε κύριες κατοικίες μέχρι 300 kWh και ότι από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω η επιβάρυνση για τους πολίτες είναι πολύ μεγάλη. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προωθείται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως ή μέρος του κόστους αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μπει ψαλίδι στους υπέρογκους λογαριασμούς που έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση.

Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται για συζήτηση πρόταση για αναδρομικότητα της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου από τις αρχές του έτους.

Το εθνικό σχέδιο αναμένεται, σε πρώτη φάση να έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή ως τον Δεκέμβρη του 2022, και εφόσον χρειαστεί να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δις και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις