Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα: Γιατί «πάγωσε» το μέτρο – Η στρατηγική της κυβέρνησης για ψωμί και γάλα

Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα: Γιατί «πάγωσε» το μέτρο – Η στρατηγική της κυβέρνησης για ψωμί και γάλα

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να δήλωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι στη φαρέτρα της κυβέρνησης, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν η αξιοποίηση “φορολογικών εργαλείων” απέναντι στο κύμα της ακρίβειας, σε αυτό το timing, δεν “ώριμη” ως επιλογή.

Στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” θεωρούν ότι εφόσον αποφασιστεί να στερηθεί έσοδα ο κρατικός προϋπολογισμός, θα πρέπει να διασφαλιστεί το κέρδος για τον καταναλωτή. Είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το αν,  παρ’ ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα φτάσει στην τσέπη των πολιτών και δεν θα απορροφηθεί από τα άλλα ενδιάμεσα κόστη – τα οποία επίσης είναι αυξημένα εδώ και καιρό – και ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη εξάρτηση των δημοσίων εσόδων από τον Φ.Π.Α.. Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – που γιγαντώνει την ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη – κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι τα χρήματα που αναλογούν στα φορολογικά έσοδα, λειτουργούν ως εφεδρείες για τα δύσκολα που πιθανώς έρχονται. 

Ο τρίτος παράγοντας, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, είναι ότι η μείωση φορολογικών συντελεστών οριζόντια, για όλους, “αδικεί” αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία.

Πότε και για πόσο διάστημα συζητείται η μείωση του Φ.Π.Α…;

Ειδικότερα για το Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι είναι μία από τις βασικές προτάσεις που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πρωτόγνωρης ακρίβειας στο “καλάθι της νοικοκυράς”.

Εφόσον αποφασιστεί, η σκέψη είναι να μην αφορά ευρεία γκάμα αγαθών, αλλά σε πολύ βασικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το ψωμί και το γάλα.

“Προφανώς και θα αφορά περιορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και προφανώς για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα” ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Όμως, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Εξακολουθούν οι προβληματισμοί που έχουμε για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, σε σχέση  με το κόστος του” πρόσθεσε με έμφαση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις