Πολιτική

Μενδώνη για Μάρμαρα Παρθενώνα: Η παράνομη κράτησή τους είναι ζήτημα δημοκρατίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην πρωτοβουλία των δυο ομοσπονδιακών βουλευτών των ΗΠΑ,  της Ομοσπονδιακής Βουλής, Κάρολιν Μαλόνι και Κωνσταντίνο Μπιλιράκη, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρεται με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Αυτή η κίνησή τους καταδεικνύει ότι ο οποιοσδήποτε διαχειρίζεται πολιτιστικά αγαθά παρανόμως αποκτηθέντα μένει προσκολλημένος σε αποικιοκρατικές αντιλήψεις. Η κατ’ εξακολούθηση παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών είναι ζήτημα Δημοκρατίας», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Η κατάθεση διακομματικού ψηφίσματος στο Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι και Κωνσταντίνο Μπιλιράκη, αποτελεί μία διεθνή κίνηση στήριξης του πολύχρονου αιτήματος της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους με το μνημείο-σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

Τι αναφέρουν οι δύο βουλευτές των ΗΠΑ

Οι δύο βουλευτές και συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ωστόσο, από κοινού υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα της χώρας μας.

Στο ψήφισμά τους, τονίζουν ότι, «ενόσω γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -τα σπουδαιότερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς – να επιστρέψουν σπίτι τους. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της Ιστορίας της Ελλάδας…». Ευχαριστούμε από καρδιάς τους δύο ομοσπονδιακούς βουλευτές.

Αυτή η κίνησή τους καταδεικνύει ότι ο οποιοσδήποτε διαχειρίζεται πολιτιστικά αγαθά παρανόμως αποκτηθέντα μένει προσκολλημένος σε αποικιοκρατικές αντιλήψεις. Η κατ’ εξακολούθηση παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς περί νόμιμης κατοχής των Γλυπτών εκ μέρους του Λονδίνου, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Τα Γλυπτά κατέχονται παρανόμως, όπως τεκμαίρεται από τα ιστορικά δεδομένα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με Βορίδη, Μπακογιάννη και Κωνσταντοπούλου η Επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Αυτά είναι τα 42 μέλη της
Οι 23 βουλευτές είναι από τη ΝΔ, πέντε από το ΠΑΣΟΚ, τέσσερις από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από το ΚΚΕ, δύο από την Ελληνική Λύση, ένας από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τρεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές
Βουλή
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε αφοσιωμένοι στην ΕΕ αλλά θα τιμήσουμε και τη συμμαχία με τις ΗΠΑ
Η θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η στρατηγική σχέση με την Ουάσιγκτον, η ευρωπαϊκή άμυνα και η Ουκρανία στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με την Κριστιάν Αμανπούρ
Μητσοτάκης
Την Τετάρτη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για την εκλογή Κυρανάκη – Τα αβαντάζ της επιλογής Μητσοτάκη
Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής μετά το 16ο Συνέδριο θεωρείται κομβικό βήμα για την οργανωτική ανασύνταξη της κυβερνητικής παράταξης και την επανασύνδεση με τη βάση ενόψει εκλογών
Μητσοτάκης και Κυρανάκης