Πολιτική

Μενδώνη κατά ΣΥΡΙΖΑ για ανελκυστήρα στην Ακρόπολη: Σταματήστε την πολιτική εκμετάλλευση του Ιερού Βράχου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Φρένο στη χρησιμοποίηση της Ακρόπολης ως πεδίου στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, κάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Της απάντησης της κ. Μενδώνη προηγήθηκε επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για μη λειτουργία του ανελκυστήρα στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου. Την επίκαιρη ερώτηση απηύθυνε στην υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρολιάκος που κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για αδράνεια και ανικανότητα που είχε ως αποτέλεσμα για δεύτερο καλοκαίρι να μην μπορούν να προσεγγίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης άτομα με κινητικά προβλήματα.

“Ο ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο το οποίο θα παραδοθεί με την ασφάλεια που πρέπει να έχει για εκείνους που θα το χρησιμοποιούν”, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη που επισήμανε ότι το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση παρά τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας αφού το εργοστάσιο που είχε αναλάβει την κατασκευή της καμπίνας και του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην Ιταλία, παρέμεινε 72 ημέρες κλειστό λόγω κορονοϊού.

Click4more: Μενδώνη για Τσίπρα: Δεν διανοούμαι ότι θέλει να δυσφημίσει τις Μυκήνες, άρα έπεσε θύμα παραπληροφόρησης

Πρόκειται, όπως είπε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη για ένα σύνθετο και πολύπλοκο έργο για το οποίο απαιτήθηκαν καινοτόμες κατασκευαστικές λύσεις. “Δεν πρόκειται για απλή αντικατάσταση του εργοταξιακού αναβατορίου, που λειτουργούσε από το 2004 έως το 2018, όταν διεκόπη η λειτουργία του λόγω κατολισθήσεων από το τείχος της Ακρόπολης” είπε η κ. Μενδώνη και υπενθύμισε ότι με τη σύμπραξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του έργου.

Όπως εξάλλου ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία η υπουργός Πολιτισμού, η καμπίνα του ανελκυστήρα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανελκυστήρας πλαγιάς, καθώς και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός που ετοιμάστηκε στην Ιταλία βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Για λόγους ασφαλείας των επιβαινόντων στον ανελκυστήρα στην τοποθέτηση του εξοπλισμού πρέπει να μετέχουν ειδικευμένοι τεχνίτες της κατασκευάστριας εταιρείας, οι οποίοι βρίσκονται, ήδη, στην Αθήνα.

“Το έργο του ανελκυστήρα πλαγιάς θα αποδοθεί στο κοινό βελτιώνοντας την ασφαλή πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ένα μνημείο – σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση”, είπε η υπουργός η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε καθυστερήσει δραματικά να προχωρήσει στην αντικατάσταση του αναβατόριου στην Ακρόπολη.

“Θέλετε δεν θέλετε είστε η υπουργός που άφησε για δύο καλοκαίρια απροσπέλαστη την Ακρόπολη για τα ΑΜΕΑ. Είστε η Υπουργός που άφησε εν μέσω πανδημίας ανυπεράσπιστους και παίνοντες τους καλλιτέχνες και η υπουργός που επί της θητείας της κάηκαν οι Μυκήνες. Ας ελπίσουμε ότι θα τελειώσουν εδώ οι καταστροφές», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

“Αφού σηκώσατε όλον αυτόν τον κουρνιαχτό προεκλογικά, είχατε δύο καλοκαίρια και έναν χειμώνα και δεν προχωρήσατε το έργο”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε ευθύνες για αδράνεια στην κ. Μενδώνη επισημαίνοντας ότι έχει θητεύσει και Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στο παρελθόν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Είμαστε στη θέση να πατήσουμε το κουμπί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τελευταίο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης
Για «τιτάνιο έργο», που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την αξιοποίηση των επόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, στην Πανεπιστημίου την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026
128
Πολάκης σε Γεωργιάδη για Πατούλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάγκασε να στείλεις το φιλαράκι σου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας»
Στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ο Παύλος Πολάκης την απόφαση του υπουργού Υγείας να διαβιβάσει στοιχεία για τις εταιρείες του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο Γιώργος Πατούλης δηλώνει ότι ζήτησε ο ίδιος να ελεγχθεί
Παύλος Πολάκης
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την παραπομπή Πατούλη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: «Εμπαιγμός, πριν λίγες ημέρες τον υπερασπιζόταν»
Η Χαριλάου Τρικούπη διευρύνει την επίθεσή της, συνδέοντας την υπόθεση με την εποπτεία των ιδιωτικών δομών υγείας και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολυετή αδράνεια
Γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Τσίπρας από την Ολυμπία: «Να φύγει ο Φλωρίδης» – Μετωπική επίθεση σε Μητσοτάκη για Τέμπη, ακρίβεια και διαφθορά
Η δικαστική εξέλιξη για τους χειρισμούς στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΛΑΣ στο Olympia Forum
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Δόμνα Μιχαηλίδου: Η προσβασιμότητα, η εξαίρεση και το «να μη χρειαστεί να ξανάρθω»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επέλεξε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του ιδιωτικού τομέα και εξήγησε γιατί στόχος είναι τέτοιες πρωτοβουλίες να μη θεωρούνται στο μέλλον… είδηση
Δόμνα Μιχαηλίδου