Πολιτική

Μέρκελ: “Βόρεια Μακεδονία” και… ξερό ψωμί!

Η Άνγκελα Μέρκελ συμφωνεί με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" που προωθείται από την Συμφωνία των Πρεσπών και... δεν το κρύβει. Τέσσερις φορές επανέλαβε το όνομα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ξεκάθαρα πως η Γερμανία θέλει την Συμφωνία. Τι απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί "συναλλαγής". Δείτε το σχετικό βίντεο. Ο Ζάεφ που... ζορίζεται και η υπόθεση που έχει κάνει το παρασκήνιο να "οργιάζει" σε Ελλάδα και πΓΔΜ.

“Βόρεια Μακεδονία“. Με αυτή την ονομασία αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στην πΓΔΜ -και μάλιστα αρκετές φορές- στέλνοντας σαφή μηνύματα, την ώρα που οι εξελίξεις για το ζήτημα αυτό είναι ραγδαίες… εντός κι εκτός Ελλάδος.

Η Μέρκελ, η Βόρεια Μακεδονία και η ευγνωμοσύνη στον Τσίπρα

Η κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ κινήθηκε σε… ήρεμα νερά, χωρίς ακρότητες και σε ένα γενικότερο κλίμα σύμπνοιας. Και οι δύο αναφέρθηκαν εκτενώς στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν πια βελτιωθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, κάνοντας λόγο για “απαράγραπτες εκκρεμότητες“.

Φυσικά, οι ερωτήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αναπόφευκτες. Κι αυτό ενώ στα Σκόπια επικρατεί… αναβρασμός, με τον Ζόραν Ζάεφ να μην βρίσκει τον “μαγικό” αριθμό των 80 βουλευτών που χρειάζεται, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για απόψε συνεδρίαση της Βουλής!

[read4more]

Εκεί, λοιπόν, βγήκε η… είδηση. Φυσικά γνωρίζαμε πως το όλο εγχείρημα για την Συμφωνία των Πρεσπών είχε τις… ευλογίες της Γερμανίας, ωστόσο παρά το ότι υπάρχει ακόμη δρόμος σε Σκόπια και Αθήνα μέχρι να “σφραγιστεί” το deal, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να υιοθετήσει… από τώρα το όνομα “Βόρεια Μακεδονία“.

Όποτε αναφέρθηκε στην γειτονική μας χώρα –και το έκανε τέσσερις φορές σε… δύο λεπτά τοποθέτησης– χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο, δείχνοντας εμπράκτως πως η Γερμανία θέλει να κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και όχι μόνο αυτό: Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ευγνώμων τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, για το ότι εργάζονται για να έρθει εις πέρας η Συμφωνία.

Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφορά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για… συναλλαγή

Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως υπήρξε “συναλλαγή” μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι δηλαδή δόθηκαν οικονομικά “ανταλλάγματα” στην Ελλάδα ώστε να “περάσει” το… Βόρεια Μακεδονία.

Click4more: Άνγκελα η… διακοσμήτρια! “Τσέκαρε” το γραφείο του Τσίπρα! video

Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε: “Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω”.

Δείτε ολόκληρη την κοινή συνέντευξη Τσίπρα – Μέρκελ (σ.σ. το επίμαχο απόσπασμα για την “Βόρεια Μακεδονία” μετά το 19ο λεπτό)

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/616787572110515/

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 3
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης