Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μετά το Νταβός οι αποφάσεις για νέα μέτρα, ανασχηματισμό και… στο βάθος εκλογές

Μετά το Νταβός οι αποφάσεις για νέα μέτρα, ανασχηματισμό και… στο βάθος εκλογές

Έμφαση στις επενδύσεις και στην ανάταξη της οικονομίας, στην χωρίς προβλήματα εφαρμογή των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη εξαγγελθεί, αλλά και στην επεξεργασία προτάσεων για νέες, στοχευμένες παρεμβάσεις προς στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών ρίχνει η κυβέρνηση, μετά και την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Παράγοντες που εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν το πολιτικό κλίμα – κάτι που ήδη καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις – δίνοντας τον απαραίτητο αέρα στον Πρωθυπουργό να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την προσφυγή ή μη σε εκλογές το φθινόπωρο.

Παρ’ ότι επισήμως το σενάριο αυτό διαψεύδεται, είναι κοινό μυστικό ότι οι εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογές «μετά τα μπάνια του λαού», έχουν πυκνώσει, όπως και αυτές για έναν εκλογικό ανασχηματισμό άμεσα, «τώρα» εισηγούνται κάποιοι, το αργότερο ως τις αρχές Ιουνίου, που θα δώσει το σήμα για πιο εντατική εκλογική προετοιμασία.

Το Νταβός και οι επενδύσεις

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη μεταβαίνει στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου θα έχει επαφές με ισχυρούς επενδυτικούς παίχτες.. Το κρατικό Fund των Εμιράτων, ανώτατα στελέχη της VW, της Microsoft, της Google, του Meta (facebook) κ.α., ενώ θα μιλήσει στο European dinner του Φόρουμ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ…

Η συνάντηση γίνεται λίγες ημέρες πριν βρεθούν ξανά στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου οι «27» θα κληθούν να βρουν κοινή λύση για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια με παράλληλη στήριξη των οικονομιών των κρατών – μελών.

Στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου αναζητείται κοινή λύση για την ενεργειακή κρίση

Θα καταφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κάνουν επιτέλους ένα αποφασιστικό βήμα παρακάτω και να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν για εκταμίευση 300 δις ευρώ προκειμένου να προωθηθούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας;

Εφόσον βγει «λευκός καπνός» η Ελλάδα υπολογίζει να λάβει περίπου 5 δις ευρώ (δάνεια, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, 10ετούς διάρκειας) αλλά και 1 δις ευρώ με τη μορφή επιδότησης (δηλαδή ποσό που δεν θα επιστραφεί).

Μπορεί τα ποσά αυτά να μην κατευθυνθούν σε νέα μέτρα στήριξης αλλά μακροπρόθεσμα θα συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία και σε εξορθολογισμό των τιμών του ρεύματος.

Στο «τραπέζι» νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα με το «καλάθι» των Βρυξελλών, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει και σε επιπλέον, στοχεύμενα όμως, και όχι οριζόντια μέτρα στήριξης μέσα στο καλοκαίρι για την αποκλιμάκωση των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας στους πιο ευάλωτους.

«Η Κυβέρνηση είναι εδώ, είναι διατεθειμένη να αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει, κάθε καινούργια δυνατότητα, χωρίς, όμως, να «τινάξουμε στον αέρα» τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Skai), σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν περιπέτειες που θα αγγίξουν τους πιο αδύναμους.

Στο “μικροσκόπιο” τα καύσιμα

Βέβαιη θεωρείται η παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, όπως έγινε στο πετρέλαιο, ενώ λύσεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για την αποκλιμάκωση των τιμών στα νησιά, που λόγω του υψηλού κόστους των μεταφορικών, είναι σε δυσθεώρητα ύψη.

Κατά δήλωση υπουργών της κυβέρνησης, η αγορά των καυσίμων… «μπαίνει στο μικροσκόπιο», καθώς έχουν βρεθεί αρκετές παραβιάσεις του πλαφόν, κι ενώ πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών για φαινόμενα κερδοσκοπίας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις