Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μεταναστευτικό: Από Δευτέρα… δουλειά για τα κλειστά κέντρα – Πέτσας: «Ολοκληρώθηκε ο διάλογος, δεν υπάρχει άλλη οδός»

Πέτσας

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος αυτός έχει εξαντληθεί και πως το μόνο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αυτό της χωροθέτησης των κλειστών κέντρων.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως ορίζει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένο ραντεβού του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αποτελούν τα κονδύλια για το μεταναστευτικό και τη Frontex, τα οποία θα συζητηθούν αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027).

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει «κόψει» τα κονδύλια αυτά κατά το 1/3 σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Αλλά και στο μισό σε ό,τι αφορά τη Frontex, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ αναμένεται έτσι να θέσει το ζήτημα στους ομολόγους του.

Ο κ. Πέτσας είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προχωρήσει η κατασκευή των κέντρων, καθώς «δεν υπάρχει άλλη οδός», ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος ν’ αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες, διότι η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ζήτημα με τον Νότη Μηταράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο υπουργός είναι αυτός που κρίνει τις συνθήκες και αποφασίζει κατάλληλα κι έτσι η απόφασή του να ανοίξει νέο παράθυρο διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά «δεν ήταν κάτι κακό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Όμως, ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος αυτός έχει εξαντληθεί και πως το μόνο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αυτό της χωροθέτησης των κλειστών κέντρων.

Ο κ. Πέτσας, τέλος, χαρακτήρισε ως «ιδεολογικό και πολιτικό όπλο» για την κυβέρνηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μελίγια της Ισπανίας, καθώς εκτίμησε ότι επιβεβαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να προστατεύσει και να φυλάξει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά στην ενδοχώρα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην κατασκευή των κλειστών κέντρων και την εντατικοποίηση των επιστροφών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις