Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Μετωπική» στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο – Ποια άλλα έρχονται για ψήφιση έως τον Αύγουστο

«Μετωπική» στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο – Ποια άλλα έρχονται για ψήφιση έως τον Αύγουστο

«Φουλάρει» τις μηχανές η κυβέρνηση για να βάλει σε τροχιά υλοποίησης το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο η πανδημία έθεσε σε ένα βαθμό σε δεύτερο πλάνο.

Η εντολή του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο προς τους υπουργούς ήταν να ολοκληρώσουν τάχιστα τα νομοσχέδια που έχουν προγραμματιστεί να ψηφιστούν πριν κλείσει η Βουλή, τον Αύγουστο.

Αρχής γενομένης από το εργασιακό νομοσχέδιο, το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού να “τρέξει” μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν εν πολλοί βασικές δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ..

Υπ’ ατμόν βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ετοιμάζονται για ένα “θερμό” καλοκαίρι.

«Μετωπική» αντιπαράθεση για το εργασιακό

Αυτή την εβδομάδα εισάγεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το εργασιακό νομοσχέδιο, για να πάρει το δρόμο την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου και θα δοθεί η… “μάχη” των πολιτικών αρχηγών.

Η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι παρά τις αντιδράσεις και τις σχεδιαζόμενες απεργίες, δεν κάνει πίσω… “Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών” δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στον αντίποδα η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για μετωπική αντιπαράθεση ειδικότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει οι πληροφορίες ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ποια νομοσχέδια ψηφίζονται ως τον Αύγουστο

Θα ακολουθήσει ένα ακόμη νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο… ¨κουμπαράς των νέων”. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία που επιφέρει αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων. Ο πυρήνας της αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερης επικουρικής σύνταξης.

Επιπλέον θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων.

Το νομοσχέδιο αυτό, για το οποίο επίσης ακονίζουν τα “μαχαίρια” τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τίθεται άμεσα σε διαβούλευση και αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή ως τα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, στις 6 Αυγούστου.

Μετά τις 15 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και το οποίο επίσης αναμένεται να αποτελέσει πεδίο πολιτικής σύγκρουσης της Κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία αναμένεται κυρωθούν από τη Βουλή το φθινόπωρο.

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Τις προσεχείς εβδομάδες, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρώπη το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εκταμίευση αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και οι πόροι θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων στη στήριξη επιχειρήσεων, της εργασίας αλλά και ευάλωτων νοικοκυριών.

Μαζί με την υλοποίηση μέρους της μεταρρυθμιστικής ατζέντας μέσα στο καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να δώσει το περίγραμμα του έργου της κυβέρνησης στην εποχή μετά την πανδημία.

Σύμμαχοι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και των Θεσμών, οι οποίοι προβλέπουν ανάπτυξη στη χώρα το επόμενο διάστημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις