Πολιτική

Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τους εθισμούς σε διαδίκτυο και social media – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του newsit.gr

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέμα της σύσκεψης η προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου και τον εθισμό στα social media.

Όπως είχε γράψει χθες (16/12/24) το newsit.gr στην σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συζητηθούν οι άξονες των μέτρων που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα. Παρόντες στην σύσκεψη θα είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Μεταξύ άλλων στόχος είναι να αναγκαστούν οι μεγάλες πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) να έρθουν σε κεντρική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η δικλείδα της επαλήθευσης και της διασφάλισης της ηλικίας, το age verification.

Το εργαλείο μέσα από το οποίο σχεδιάζεται να γίνεται ο έλεγχος ηλικίας (Age Verification) είναι μια ειδική εφαρμογή που θα προτείνεται να εγκαθιστούν οι γονείς στα κινητά των εφήβων, το kids wallet.

Το «πορτοφόλι» αυτό θα αντλεί στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και έτσι θα υπάρχει αποτύπωση της ηλικίας του χρήστη. Εφόσον προκύπτει ότι πρόκειται για ανήλικο κάτω των 15 ετών, θα μπαίνει «κόφτης» και θα μπλοκάρει την πρόσβαση.

Μέσα από το kids wallet θα δίνονται οδηγίες στους γονείς για πως θα μπορούν να ορίσουν το περιεχόμενο που μπορούν να βλέπουν τα παιδιά στο διαδίκτυο αλλά και τις ώρες χρήσης.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία απλή διαδικασία, αρκεί να υπάρχει η βούληση από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Με ειδική εφαρμογή, που θα εγκαθιστούν οι γονείς στα κινητά των παιδιών κάτω των 15 ετών και θα ονομάζεται kids wallet, θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Εφόσον διασταυρώνεται ότι ο χρήστης ανήκει σε αυτόν τον ηλικιακό περιορισμό, θα μπαίνει «κόφτης» και θα μπλοκάρει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Ημίμετρα και προεκλογικά μέτρα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – «Με την πλάτη στον τοίχο η ΝΔ»
Επίσης σχολίαζαν τις αναρτήσεις της Ομάδας Αλήθειας αργά χθες το βράδυ, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας ότι το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν είναι διαφήμιση στον Νίκο Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης
Ευρωπαϊκό Plan B κατά της ακρίβειας ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο – Στα 800 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης από την αρχή του πολέμου
«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρείται θωρακισμένη απέναντι σε ένα σοκ τέτοιου μεγέθους»
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Δαβάκης: Τουρκική φρεγάτα δεν παρενόχλησε ολλανδικό πλοίο κοντά στην Κάσο αλλά σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πολύ νοτιότερα του νησιού, με την Άγκυρα να αξιώνει άδεια βάσει του «ανυπόστατου μνημονίου» με τη Λιβύη
Φρεγάτα
Μαρινάκης για νέα μέτρα στήριξης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού διορθώνει τα λάθη της, γυρίζει στην κοινωνία όσα στερήθηκε»
Με ανάρτησή του στο TikTok, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξειδίκευσε το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Παύλος Μαρινάκης
5