Πολιτική

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε αύξηση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Προκλητικός για άλλη και φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επιτέθηκε στην Ελλάδα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. «Η Ελλάδα έχει χάσει τα λογικά της» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας στο πάνελ Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου που διοργάνωσε το ίδρυμα SETA. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε ισχυρισμούς πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία (!), και αυτό, είπε, σημαίνει πως η Αθήνα έχει χάσει τα λογικά της. Και πρόσθεσε με σαφή απειλητικό τόνο: «Η Αθήνα ξέρει πολλά καλά τι σημαίνει να εναντιώνεσαι στην Τουρκία».

«Δεν θα επιτρέψουμε την αύξηση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Δεν αποδεχόμαστε να γίνει κάτι που θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε νέα προσωπική επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του αυτή (…) συνέχισαν να μιλάνε εναντίον μας, ειδικά ο Δένδιας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε και για το μεταναστευτικό και στις εικόνες με τους μετανάστες στον Έβρο αλλά και τα ναυάγια στο Αιγαίο, κατηγορώντας και πάλι την Ελλάδα. «Προσπάθησε να μας δυσφημίσει με ψεύτικες φωτογραφίες και έγγραφα», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία απάντησε και οι απαντήσεις αυτές «εξόργισαν την Αθήνα».

«Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής και τίμια» σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα παραβίασε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. 

Μίλησε, επίσης, για εχθρική προσέγγιση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. «Δεν αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο τα τετελεσμένα που μας έχουν φυλακίσει στις ακτές μας», είπε.

Όσον αφορά το θέμα του εναέριου χώρου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο ισχυρισμός της Ελλάδας για δικαίωμα επέκτασης του εναερίου χώρου «είναι εκτός του διεθνούς δικαίου». 

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση», είπε αναφερόμενος και στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ενεργούμε με τρόπο που να αγνοεί τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και να επιτρέπουμε σε άλλους να δράσουν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Ξεκόβω κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό – Έχουμε υπόψιν μας και άλλα μέτρα στήριξης
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως το ενδεχόμενο παράτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει «να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα»
Κυριάκος Μητσοτάκης 217
Σήκωσε το γάντι ο Σαμαράς και χαρακτήρισε το Μητσοτάκη «ερασιτέχνη εφησυχασμένο» – «Αδικείτε τον εαυτό σας» η απάντηση Παπασταύρου
«Θα μου κάνει εμένα μαθήματα η μεταλλαγμένη Νέα Δημοκρατία» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός - Αντιπαράθεση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Αντώνης Σαμαράς
89
Σκανδαλίδης για διεύρυνση ΠΑΣΟΚ: «Η ΝΔ με τα παπαγαλάκια της προσπάθησε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια για δύο αστοχίες»
Ο επικεφαλής της Επιτροπής επιχείρησε να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα και επανέλαβε ότι το πολιτικό διακύβευμα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η συγκρότηση προοδευτικής εναλλακτικής απέναντι στη ΝΔ
Κώστας Σκανδαλίδης, ΠΑΣΟΚ