Πολιτική

Μέχρι το τέλος του μήνα η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά το τετ-τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα ο τόπος και ο χρόνος συνάντησης των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, ωστόσο οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχείς επαφές ώστε να πραγματοποιήσει η συνάντηση τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες του  OnAlert. Οι δύο υπουργοί, δείχνοντας εμπράκτως την βούληση τους για άμεση επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αναμένεται στη συνάντησή τους να καθορίσουν το βασικό πλαίσιο των συζητήσεων και επαφών που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα πραγματοποιηθούν σε τρία επίπεδα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το πρώτο επίπεδο θα αφορά στις διερευνητικές επαφές των ηγεσιών των δύο υπουργείων για τα «βαριά γεωπολιτικά ζητήματα». Οι «διερευνητικές επαφές» θα είναι αναβαθμισμένες σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ενδεχομένως η διαδικασία να λάβει άλλη ονομασία προκειμένου να αποφορτιστεί από το ιστορικό της βάρος, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας, ενώ το τρίτο ελπίδα αφορά στην προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» σε θέματα οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Ερντογάν, θεωρώντας προφανώς ότι έγιναν για «εσωτερική κατανάλωση». Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στις ελληνοτουρκικές επαφές που έγιναν στο Βίλνιους, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, διαπιστώθηκε αμοιβαία κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς ενόψει της νέας προσπάθειας ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Πηγή OnAlert

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κατρίνης για Φαραντούρη και τον διορισμό της γυναίκας του: «Στη θέση του δεν θα το έκανα»
Ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι η σύζυγός του επιλέχθηκε για την απόσπασή της στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες βάσει των απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων της
Κατρίνης και Φαραντούρης
5