Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Διαξιφισμοί στη συζήτηση για το νομοσχέδιο – Κόντρα Πιερρακάκη με Πολάκη

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Διαξιφισμοί στη συζήτηση για το νομοσχέδιο – Κόντρα Πιερρακάκη με Πολάκη

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο στη συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η οποία ξεκίνησε εν μέσω έντονων διαξιφισμών και διακοπών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει λόγο για «φεστιβάλ υποκρισίας».

«Άναψαν τα αίματα» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με τον Κυριάκο Πιερρακάκη μάλιστα να εξαπολύει σφοδρές «βολές» κατά των διαφωνούντων και να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Παύλο Πολάκη.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση άρχισε με αίτημα από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά  και Πλεύση Ελευθερίας να αποσυρθεί ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, ενώ εμμέσως πλην σαφώς στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά.

Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες σε αυτή την πρώτη κόντρα με το «καλημέρα» της επεξεργασίας του νομοσχεδίου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν.

Από την πλευρά του, ο κ.  Πιερρακάκης ανταπάντησε πως  κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί πως το νομοσχεδίου «δεν είναι αντισυνταγματικό». Το νομοσχέδιο μας είπε «αυξάνει την επιδραστικότητα του Συντάγματος» και κατέθεσε τις γνωμοδοτήσεις των συνταγματολόγων Ευαγ. Βενιζέλου,  Βασίλη Σκουρή και Φίλιππου Σπυρόπουλου λέγοντας πως «στην διάρκεια της συζήτησης θα σας καταθέσουμε και άλλες».

Το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή όχι ενός νομοσχεδίου, βεβαίως σύμφωνα με τον ΚτΒ, δεν μπορεί να τεθεί και να κριθεί δια αποφάσεως στην Επιτροπή, παρά μόνο στην Ολομέλεια με την διαδικασία του αιτήματος υποβολής ένστασης Αντισυνταγματικότητας και την διεξαγωγή ψηφοφορίας του Σώματος.

«Να σταματήσει η αυταρέσκεια»

Ο κ. Πιερρακάκης καταλόγισε σε όσους αντιδρούν ότι εμμένουν σε ένα «ιδεολογικό οριτζιναλισμού». Επεσήμανε ότι στα ιδιωτικά κολέγια φοιτούν σήμερα περίπου 35.000 σπουδαστές  οι αποκτούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και με βάση κοινοτική νομοθεσίας  και  έτσι μπορεί να μοριοδοτηθούν για το ΑΣΕΠ, να εισαχθούν στην Σχολή Δικαστών κ.λ.π. . Και όλα αυτά  κάτω από ένα αρρύθμιστο καθεστώς λειτουργίας των κολεγίων που οφείλουμε να ρυθμιστεί και να σταματήσει να υπάρχει  αυτό το «ελληνικό ελντοράντο των κολεγίων».  Οφείλει, είπε ο υπουργός «να σταματήσει η αυταρέσκεια που δείχνουμε».

Στις αντιδράσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη που τον διέκοψε λέγοντας ότι «διαφωνούμε κάθετα», του υπενθύμισε ότι όταν επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εξαιρέσει από διαγωνισμό προσλήψεων  του δημοσίου τους απόφοιτους κολεγίων, ήρθε απόφαση από την απέρριψε.

Ο υπουργός αναγνώρισε μεταξύ άλλων  ότι «η νομιμότητα του νομοσχεδίου, σίγουρα δεν θα κριθεί κοινοβουλευτικά αλλά στο τέλος από τα διοικητικά δικαστήρια». « Δεν κάνουμε τίποτα άλλο είπε από όσα ισχύουν σε όλα σχεδόν τα Κράτη», είπε. Ζήτησε σε όσους ισχυρίζονται ότι το πλαίσιο ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστήμια να προσκομίσουν στην συζήτηση ένα πιο αυστηρό πλαίσιο. Απέρριψε ότι θα εισάγονται σε αυτά  σπουδαστές με 8 και 9 καθώς έχει προβλεφθεί να  ισχύουν τα κριτήρια βάσης που έχουν τα μητρικά ιδρύματα για να γίνει ένας σπουδαστής δεκτός.

Ο ίδιος δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις και κάλεσε τα κόμματα να συνδράμουν σημειώνοντας ότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Και έως τώρα το υφιστάμεθα. Ας το διαμορφώσουμε όλοι μαζί».

Μετά από ένα  πρώτο δυνατό μπραν ντε φερ μεταξύ του υπουργού και της Αντιπολίτευσης στην Επιτροπή, ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις