Σάββατο, 13 Απρ.
20oC Αθήνα

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Η ώρα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Η ώρα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Σε εξέλιξη παραμένει η καταμέτρηση των ψήφων για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθυστέρησε την διαδικασία.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου χρειάστηκε 1,5 ώρα για να διαβάσει ένα ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει γίνει μαραθώνια.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, τόσο επί της αρχής όσο και επί των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία έχουν ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

“Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή” τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την “ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα”.

 Δείτε Live

“Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας” είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα “να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου”.

Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;

“Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος” προσέθεσε.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως “ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα” και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: “Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε”.

“Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη” τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις