Πολιτική

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Πυρά για τη στάση Ανδρουλάκη και Κασσελάκη

Ραντεβού με την αντιπολίτευση στη Βουλή δίνει η κυβέρνηση την Παρασκευή, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Μια μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που φέρνει στα… «χαρακώματα» τη Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την άρνηση τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Στο στόχαστρο της κυβερνητικής παράταξης μπαίνει πρωτίστως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη αφήνουν αιχμές ότι η… «στροφή» στη θέση του ΠΑΣΟΚ, που αρχικά ήταν θετική, είναι… «παρεξηγήσιμη».

«Όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά ουσιαστικά να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα, αντί να θεσπίσουμε, όπως κάνει ήδη το νομοσχέδιο, ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους, εσείς τι θα σκεφτόσασταν;» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος, προεξοφλώντας μια «άγρια μάχη» στη Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση προσάπτει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι με τη στάση του «μπερδεύει ακόμα και τους ίδιους του τους συνεργάτες» και αναδεικνύει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας της μεταρρύθμιση και απορρίπτει τα περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, όπως και άλλοι έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Η ανάγνωση της Κυβέρνησης…

Σε Μαξίμου και Πειραιώς εντάσσουν την αρνητική στάση Ανδρουλάκη και Κασσελάκη στο επίμαχο νομοσχέδιο στο πλαίσιο του «διαγωνισμού« μεταξύ τους για την επικράτηση στη δεύτερη θέση της πολιτικής σκηνής. Είναι χαρακτηριστικός ο χαρακτηρισμός «Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» που απέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο ΠΑΣΟΚ.

«Υποκριτική η στάση Κασσελάκη»

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο κατηγορούν για υποκρισία. «Ο κ. Κασσελάκης σπούδασε στη Αμερική σε μη Κρατικό, Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, γιατί είχε τη δυνατότητα. Σήμερα όμως αποκλείει τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγμα των θέσεων της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική «μάχη» της Παρασκευής.

«Μικροκομματικές σκοπιμότητες…;»

Η Ν.Δ. αναδεικνύει ότι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας έχουν πάρει πτυχίο πληρώνοντας δίδακτρα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με κάποια από αυτά να συνεργάζονται ήδη με κολέγια στην Ελλάδα και αφήνει σαφείς αιχμές ότι πίσω από την άρνηση κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πιερρακάκης: «Ενδιαφέρον από 10 ξένα πανεπιστήμια»

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, δέκα μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα.Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και το πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων» δηλώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ επιμένει να απαντά στην αντιπολίτευση ότι από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 176 αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιστολή προς την Bundestag για τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle - «62 χρόνια ανεξάρτητης δημοσιογραφίας»
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Κύπριος βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης και ο Marian Wendt, επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και Κύπρο
Το λογότυπο της Deutsche Welle έξω από τα κεντρικά γραφεία της στο Βερολίνο
Κώστας Μπακογιάννης σε Χάρη Δούκα: «Έλεος πια με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψτε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δημάρχου Αθηναίων»
Ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Ψηλά υποστηρίζει ότι το παρατηρητήριο καθημερινότητας καταγράφει καθημερινά αυτά που η δημοτική αρχή αρνείται να ακούσει
Κώστας Μπακογιάννης
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάρτησή του, μετά τη δικαστική απόφαση για τις υποκλοπές
«Αναμένω από αύριο τις αγωγές και τις μηνύσεις τους. Δεν πρόκειται όμως επουδενί να σιωπήσω» γράφει μεταξύ άλλων σε νεότερη ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 14
Παύλος Μαρινάκης για υποκλοπές: Ο Τσίπρας αφού απέτυχε ως πρωθυπουργός θέλει να το γυρίσει σε εισαγγελέας, η απόφαση αφορά ιδιώτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
Παύλος Μαρινάκης 9
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα γενέθλιά του
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε ευχές από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το κλίμα διαλόγου και ανταλλάσσουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις
Ερντογάν και Μητσοτάκης 16
Λευτέρης Αυγενάκης για την Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Το τελικό πόρισμα εξεδόθη, οι ατεκμηρίωτες κατηγορίες δεν έχουν χώρο στη Δημοκρατία
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για «εκτενή και απαιτητική» διαδικασία πέντε μηνών, σημειώνοντας ότι εξετάστηκε και η περίοδος της θητείας του
Λευτέρης Αυγενάκης
Τσούτσιας: Ο Μητσοτάκης επιλέγει να μην ακούει Σαμαρά και Καραμανλή – Καλώς ήρθε στον δρόμο της λογικής, τώρα είναι drill baby drill
Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κάνει λόγο για «αμηχανία» του Μαξίμου και επιμένει ότι διατυπώσεις της σύμβασης με την Chevron «υιοθετούν το τουρκικό αφήγημα», επισημαίνοντας την ανάγκη επανεξέτασης των όρων πριν την κύρωσή της
Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής