Πολιτική

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Πυρά για τη στάση Ανδρουλάκη και Κασσελάκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ραντεβού με την αντιπολίτευση στη Βουλή δίνει η κυβέρνηση την Παρασκευή, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Μια μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που φέρνει στα… «χαρακώματα» τη Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την άρνηση τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Στο στόχαστρο της κυβερνητικής παράταξης μπαίνει πρωτίστως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη αφήνουν αιχμές ότι η… «στροφή» στη θέση του ΠΑΣΟΚ, που αρχικά ήταν θετική, είναι… «παρεξηγήσιμη».

«Όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά ουσιαστικά να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα, αντί να θεσπίσουμε, όπως κάνει ήδη το νομοσχέδιο, ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους, εσείς τι θα σκεφτόσασταν;» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος, προεξοφλώντας μια «άγρια μάχη» στη Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση προσάπτει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι με τη στάση του «μπερδεύει ακόμα και τους ίδιους του τους συνεργάτες» και αναδεικνύει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας της μεταρρύθμιση και απορρίπτει τα περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, όπως και άλλοι έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Η ανάγνωση της Κυβέρνησης…

Σε Μαξίμου και Πειραιώς εντάσσουν την αρνητική στάση Ανδρουλάκη και Κασσελάκη στο επίμαχο νομοσχέδιο στο πλαίσιο του «διαγωνισμού« μεταξύ τους για την επικράτηση στη δεύτερη θέση της πολιτικής σκηνής. Είναι χαρακτηριστικός ο χαρακτηρισμός «Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» που απέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο ΠΑΣΟΚ.

«Υποκριτική η στάση Κασσελάκη»

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο κατηγορούν για υποκρισία. «Ο κ. Κασσελάκης σπούδασε στη Αμερική σε μη Κρατικό, Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, γιατί είχε τη δυνατότητα. Σήμερα όμως αποκλείει τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγμα των θέσεων της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική «μάχη» της Παρασκευής.

«Μικροκομματικές σκοπιμότητες…;»

Η Ν.Δ. αναδεικνύει ότι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας έχουν πάρει πτυχίο πληρώνοντας δίδακτρα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με κάποια από αυτά να συνεργάζονται ήδη με κολέγια στην Ελλάδα και αφήνει σαφείς αιχμές ότι πίσω από την άρνηση κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πιερρακάκης: «Ενδιαφέρον από 10 ξένα πανεπιστήμια»

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, δέκα μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα.Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και το πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων» δηλώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ επιμένει να απαντά στην αντιπολίτευση ότι από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 176 αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τις υποκλοπές με φόντο τις εκλογές: Οι πρακτικές της κυβέρνησης θυμίζουν «πρακτικές συμμορίας»
Με το όπλο παρά πόδα είναι στο ΠΑΣΟΚ, και με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας, για να ανεβάσει το όριο της ψήφισης για σύσταση εξεταστικής σε 151 ψήφους
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο της ΝΔ με άρωμα κάλπης – Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές
Μεγάλη σημασία έχουν και οι παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών, ειδικά μετά τον διαχωρισμό που υπήρξε στην ΚΟ, ανάμεσα σε αυτούς που «ιδρώνουν τη φανέλα» και σε όσους αποφεύγουν να βγαίνουν μπροστά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης