Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μήνυμα διαρκούς ετοιμότητας απέναντι στην Τουρκία – Ανοίγει ξανά δίαυλος επικοινωνίας;

Μήνυμα διαρκούς ετοιμότητας απέναντι στην Τουρκία – Ανοίγει ξανά δίαυλος επικοινωνίας;

Το μήνυμα ότι η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας εξέπεμψε η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό.

“Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και στη θάλασσα και στη στεριά, με την επέκταση του φράκτη στον Έβρο να προωθείται με γοργούς ρυθμούς.

Παράλληλα η Ελληνική διπλωματία συνεχίζει τον “μαραθώνιο” διεθνοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας, με σημείο αιχμής την νέα Τουρκολιβυκή συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες.

Σε περίπου μία εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ηγέτες – στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες – οι οποίοι άλλωστε ήταν αυτόπτες μάρτυρες της ακραίας ρητορικής Ερντογάν κατά της Ελλάδας στην Πράγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση η Αθήνα δεν θα θέσει θέμα ενεργοποίησης κυρώσεων κατά της Άγκυρας, αλλά είναι ένα χαρτί που κρατά σταθερά στο συρτάρι, με στόχο να τεθεί αν και εφόσον ο Ερντογάν επιχειρήσει επί του πεδίου.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Στόλτενμπεργκ

Χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων υπουργών.

Η συνάντηση διήρκησε 22 λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Ανοίγει ξανά δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία;

Στο παρασκήνιο φέρεται να υπάρχει πρόθεση της Άγκυρας για συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ωστόσο η ελληνική πλευρά ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει.

Υπενθυμίζεται ότι από την Πράγα ο Ερντογάν είχε αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό να ενεργοποιηθούν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας και μάλιστα σε επίπεδο ηγετών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι αυτός ο οποίος θα επιλέξει τον χρόνο και τον τόπο πιθανής συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις