Πολιτική

Μήνυμα Πάιατ στην Τουρκία: όλα τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό το, ξεκάθαρο, μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιτ.

Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επανέλαβε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας» και «εργάζεται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

Click4more Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Καταδικάζουμε τις παράνομες μεθοδεύσεις του στην περιοχή

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, ο Τζέφρι Πάιατ φάνηκε να ενστερνίζεται τη θέση της Αθήνας, σημειώνοντας πως «δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, «όχι με μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ επιτυχημένη» και λέγοντας ότι «το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε» ήταν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το e-mail Σημανδράκου «καίει» Μητσοτάκη και Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λέει το ΠΑΣΟΚ - «Οι μάσκες έπεσαν»
Ο Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας στο θέμα αυτό τόνισε ότι: «Αυτές οι επιστολές αποδεικνύουν ότι γνώριζε πλήρως το πάρτι διαφθοράς που συνέβαινε σε έναν Οργανισμό, που μοιράζει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 4
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι «ζυγίζει» η κυβέρνηση για Βορίδη και Αυγενάκη – Το e-mail Σημανδράκου και η δεύτερη δικογραφία
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο e-mail του ενημερώνει για το περιεχόμενο των δύο επιστολών που είχε στείλει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, στον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού
Το Μέγαρο Μαξίμου 12
Δημοσκόπηση Pulse: Οκτώ στους δέκα θεωρούν σημαντικό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Πως επηρεάζει την πρόθεση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 15 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας - Εννιακομματική η βουλή σε περίπτωση εκλογών
Eurokinissi φωτογραφία αρχείου 50