Πολιτική

Μήνυμα της Γερμανίας για μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Παρέμβαση προς τις... μελλοντικές κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια από το Βερολίνο. Διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, η Γερμανία καλεί τα κόμματα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία να “σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”. Μάλιστα, υπενθυμίζει την θεμελιώδη αρχή του Δικαίου “pacta sunt servanda” (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μία βαρυσήμαντη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τις μελλοντικές κυβερνήσεις στην Αθήνα και τα Σκόπια να μην… αποτολμήσουν να αμφισβητήσουν την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Ροτ δεν βλέπει “κανένα λόγο” ανακίνησης μιας “διαφοράς που έχει επιλυθεί” εκ μέρους μελλοντικών κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο “θα έπληττε σοβαρά τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους με τις αντίστοιχες συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη”.

Απευθύνει έκκληση στα κόμματα να “σταθούν στο ύψος των περιστάσεων” και υπενθυμίζει την θεμελιώδη αρχή του Δικαίου “pacta sunt servanda” (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).

Ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος τονίζει πως “η Συμφωνία θέτει, επιτέλους τη βάση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και κατ’ επέκταση για τον αλληλοσεβασμό και τη φιλία”.

Ταυτόχρονα, εκφράζει την πεποίθησή του ότι με την εξήγηση των δεδομένων της Συμφωνίας και τη στήριξη του περιεχομένου της “πολλοί ενδοιασμοί θα αρθούν”.

Κόσοβο και αλλαγή συνόρων

Χαρακτηρίζει “εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο” το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με αφορμή την έντονη συζήτηση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, και ταυτόχρονα μήνυμα “παραίτησης από την προσπάθεια για ίσα δικαιώματα, δημοκρατική συμμετοχή και κοινωνική εξισορρόπηση”.

Θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για όλη την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ “αποτελεί σαφή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον”, ενώ “φυσικά η Γερμανία, η ΕΕ αλλά και τα βαλκανικά κράτη επιδιώκουν μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία”.

Πονοκέφαλος η Τουρκία

Χαρακτηρίζει “εξαιρετικά προβληματικές” τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, θεωρώντας πάντοτε συμφέρουσα για την Ευρώπη την προσέγγιση της με την Άγκυρα “ακόμα κι αν χρειαστεί να βρούμε ένα νέο μοντέλο” και “αντιπαραγωγική” την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

“Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στην Τουρκία γυρίζοντάς τους την πλάτη. Και εδώ η βάση για την αλλαγή είναι ο διάλογος” αναφέρει ο Μ. Ρότ.

Τραγωδία το Brexit

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εκτιμά το Brexit ως “καταστροφή πρώτιστα για την Μ. Βρετανία αλλά και για την ΕΕ”, τονίζει τη σημασία της ενότητας και της υποστήριξης της Κομισιόν εκ μέρους των κρατών – μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και καταλήγει στη συνέντευξή του λέγοντας “το κατά πόσο το Brexit θα επηρεάσει τις ευρωεκλογές μένει να το διαπιστώσουμε”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επίθεση Γεωργιάδη κατά Σαμαρά: «Πάντα πίστευα ότι οι εμφύλιοι πόλεμοι οδηγούν σε αίσχη και παραλογισμούς»
«Η αναφορά Τσιούτσια ότι ο Μητσοτάκης άλλαξε τον χαρακτήρα της ΝΔ, προσβάλει τον Σαμαρά, ο οποίος ενέταξε στο κόμμα και εμένα, τον Βορίδη και τον Πλεύρη» λέει ο υπουργός Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης 6
ΕΛ.Α.Σ: Στήνει οργανωτικό δίκτυο σε όλη τη χώρα – Οι συντονιστές των Περιφερειών και η νέα δομή, όλα τα ονόματα
Η Πολιτική Επιτροπή της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ενέκρινε τη συγκρότηση του Οργανωτικού Γραφείου και τον επιμερισμό των τομέων ευθύνης - Ολοκληρώθηκε ο «χάρτης» των περιφερειακών συντονιστών - Στόχος η οργανωτική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και η διαρκής επαφή με την κοινωνία
Αλέξης Τσίπρας 38
Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα χρωστούμενο λιγότερο» – «Ολοκληρώθηκε η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας»
Στο τέλος του 2026 διαγωνισμός για την ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη - Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του για χαμηλότερες τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Κυριάκος Μητσοτάκης 202
Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλαγές στα τεκμήρια, την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Ο Παύλος Μαρινάκης