Πολιτική

Μηνυτήρια αναφορά Σπίτζη στον Άρειο Πάγο για τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσήλθε σήμερα ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για όσα διαδραματίστηκαν στη Νέα Σμύρνη. 

Με την αναφορά ζητείται από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων όπως η παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία, η κατάχρηση εξουσίας, η παράβαση καθήκοντος, η απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και ο βασανισμός συλληφθέντων. 

Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζητά “να διερευνηθεί ο ρόλος των αστυνομικών που βρίσκονταν στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης,των βαθμοφόρων υπευθύνων των αστυνομικών κλιμακίων που προκάλεσαν τις έκνομες πράξεις, spirtzisspirtzisspirtzisτων ευθυνών των βαθμοφόρων του κάθε αστυνομικού κλιμακίου ή ομάδας, των γραπτών ή προφορικών εντολών από το κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας,των γραπτών ή προφορικών εντολων από τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις που υπάγονται οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και τα εμπλεκόμενα κλιμάκια,των ευθυνών των προϊσταμένων των διευθύνσεων σχετικά με τις εντολές ή οδηγίες που χορήγησαν ή τυχόν παράνομες παραλείψεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους,τις προφορικές ή γραπτές εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργειου Προστασιας του Πολίτη σχετικά με τους ελέγχους έναντι των πολιτών,τους κανόνες εμπλοκής και τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων και τη λήψη όλων των νόμιμων και αναγκαίων μέτρων για την άσκηση ποινικών διώξεων και καταδίκη των υπαιτίων, είτε ως αυτουργών είτε ακόμη ως ηθικών αυτουργών.”

«Πονάμε όλοι»

«Μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, μετά τις φωνές «Πονάω» ενός νέου ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών : Πονάμε όλοι…

Έχουν περάσει 70 έτη από τότε που η χώρα μας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας, γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών. Από το υλικό προκύπτει η τέλεση αδικημάτων όπως :

• της κατάχρησης εξουσίας,
• της παράβασης καθήκοντος,
• της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης
• του βασανισμού συλληφθέντα
• της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία με σκοπό την κρατική βία και καταστολή. Γι’ αυτό και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων, να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών.

Η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των παραπάνω έκνομων πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν θα επιτρέψουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας και την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Συναγερμός» στο Μαξίμου για τη στάση «γαλάζιων» βουλευτών στην ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας των 13: Οι «ζυμώσεις» και η αποχή
Πάντως, η τυχόν αρνητική ψήφος από κάποιους βουλευτές της ΝΔ δεν σημαίνει ότι θα εμποδιστεί η άρση ασυλίας των συναδέλφων τους, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να ψηφίσει υπέρ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε ένα κόμμα με σχέδιο για το αύριο και στο άλλο που θέλει να μας γυρίσει στο 1980
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το δίλημμα της επόμενης περιόδου, τη σταθερότητα, τον σχεδιασμό και την προοπτική έναντι της, όπως είπε, πολιτικής του μηδενισμού
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του 4ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο Κρήτης
57
Κυβερνητικές πηγές απαντούν στο ΠΑΣΟΚ: Μετά την αποστρατεία η συμμετοχή του νέου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε εταιρεία
«Πώς ενώ υπηρετούσε από το 1983 έως το 2006 από θέσεις ευθύνης στην Πολεμική Αεροπορία, ταυτόχρονα το 1987 δημιούργησε όπως δηλώνει την επιχείρηση ''Εμπόριο Ποτών Καββαδάς'';» σχολίαζε το ΠΑΣΟΚ
Αθανάσιος Καββαδάς