Πολιτική

Μηταράκης για Έβρο: Θα επεκταθεί ο φράχτης, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, με σκοπό την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (19.08.2022). Ο υπουργός απάντησε επίσης και στο αν οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε νησίδα στην περιοχή, βρίσκονταν τελικά σε ελληνικό έδαφος. 

Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι ο φράχτης στο Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα, σημειώνοντας πως η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. «Ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη νησίδα του Έβρου στην οποία εντοπίστηκαν οι 38 μετανάστες, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ελληνικό έδαφος, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δήλωσε πως τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας. 

Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους λαθροδιακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές σε άλλα νησιά και εργαλειοποιούν τις νησίδες του Έβρου.

Ο υπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας 18.000 μετανάστες από 92.000 που ήταν το 2020. Σημείωσε επίσης ότι από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, δήλωσε ότι αυτό δημιούργησε πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές, καθώς δεν υπήρχαν εργάτες γης.

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές δήλωσε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, 8.500 μετανάστες». Φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα, πρόσθεσε.  

Σημείωσε δε ότι στις 31 Δεκεμβρίου θα απελευθερωθούν όλα τα διαμερίσματα που έχουν διατεθεί σε αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνεται το σχετικό πρόγραμμα. 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 40
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 29
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης