Πολιτική

Μηταράκης: Μέσα σε 24 ημέρες πλέον οι αποφάσεις για το άσυλο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μειώνεται ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως “από 1η Ιανουαρίου, τα πρώτα στοιχεία του ασύλου είναι ότι οι αποφάσεις πλέον βγαίνουν στις 24 μέρες για αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αρνητικές αποφάσεις γύρω στον Μάρτιο – Απρίλιο θα οδηγηθούν σε επιστροφές μετά την διαδικασία της επιτροπής προσφυγών».

Ο υπουργός ανέφερε πως από τις αρχές του έτους έχουν γίνει εννέα αποστολές επιστροφών μεταναστών χωρίς μεγάλο αριθμό ανά επιστροφή «αλλά πλέον έχουμε απόλυτη συστηματικότητα στις επιστροφές».

Θα κλείσουν τα κλειστά κέντρα

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη σημασία των κλειστών κέντρων φιλοξενείας που κατασκευάζονται στα νησιά και καθησύχασε τους κατοίκους που αντιδρούν, πως τα παλιά κέντρα θα σταματήσουν να λειτουργούν.

«Τα κλειστά κέντρα είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ασφάλεια των πολιτών και για τη λειτουργία του ασύλου και για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά να στείλουν το μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Μηταράκης τόνισε με έμφαση πως “τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ», «θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές».

Πρώτος στόχος η αποσυμφόρηση των νησιών”

Πλωτός φράκτης για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών, κλειστά κέντρα και επαναπροωθήσεις στα σύνορα: επτά μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιο αυστηρή πολιτική στο θέμα του ασύλου, υπό την πίεση των εξοργισμένων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, τα οποία έχουν φθάσει στο όριο της ασφυξίας, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

«Η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί» προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης, συνέχισε ο υπουργός.

Αναγκαία προϋπόθεση: οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου θα πρέπει να εκδίδουν γρηγορότερα αποφάσεις. Η νέα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους το επιτρέπει, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες», εκτίμησε ο Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι «κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού (των μελλοντικών κλειστών κέντρων)…θα επηρεάσει αρνητικά την αίτηση ασύλου και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας στο Politico: Η κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει λευκή επιταγή στον Τραμπ και στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασής του ενόψει εκλογών
Ο Αλέξης Τσίπρας
Στέλιος Κούλογλου: Τον παρακολουθούσαν με το Pegasus ενώ ερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ευρωβουλή
Σύμφωνα με το Citizen Lab η πρώτη μόλυνση της συσκευής του Στέλιου Κούλογλου καταγράφηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022 και ακολούθησαν δύο ακόμα επιβεβαιωμένες μολύνσεις στις 6 και 7 Μαρτίου 2023
Ο Στέλιος Κούλογλου
Μήνυμα αυτονομίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη - «Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί - Στο χέρι των πολιτών η πολιτική αλλαγή»
Για το κόμμα Καρυστιανού, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η πολιτική αλλαγή δεν έρχεται από κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά από κόμματα με κυβερνητικό πρόγραμμα
Νίκος Ανδρουλάκης
Η απάντηση της ΕΛΑΣ στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Κυρανάκη: «Ο κατήφορος είναι ο δικός σας δρόμος»
Σύμφωνα με πηγές του newsit.gr, οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη επιχειρούν την ταύτιση της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα με ένα κλίμα έντασης και διχασμού
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Άγριος καυγάς Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση για τα Τέμπη και καμία για τη νεκρή μητέρα»
Στο φόντο της σύγκρουσης, η αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Μάντζου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «σόου και λαϊκισμό»
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου 5