Πολιτική

Μηταράκης στην Deutsche Welle: Φυλάμε με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο Αιγαίο” επισήμανε ο Νότης  Μηταράκης σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά των τουρκικών αρχών για έλλειψη συνεργασίας.

Όπως είπε ο  κ. Μηταράκης το Λιμενικό Σώμα είναι ενεργό στο Αιγαίο “για να προστατέψει ζωές στην θάλασσα. Το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ζωής από ποτέ στο Αιγαίο. Έχει καταγραφεί ο θάνατος μόνο ενός ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, φυσικά είναι λυπηρό, αλλά μια θετική εξέλιξη για τη διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής”.

Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της Deutsche Welle ως απάντηση στις κατηγορίες που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για “παράνομες επαναπροωθήσεις”.

https://twitter.com/ahval_en/status/1278621539332694019

Μηταράκης: Η Ελλάδα φύλακας των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης

Ερωτηθείς για τη στρατηγική αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο Αιγαίο. Προσπαθούμε να εργαστούμε ενεργά με την τουρκική ακτοφυλακή, βασιζόμενοι στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρις στο οποίο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός και η αποτροπή αυτών των βαρκών, πριν περάσουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται πάντα”.

Σχετικά με την πολιτική φύλαξης των συνόρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως “οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Frontex και – περιστασιακά – το ΝΑΤΟ φυλάσσουν με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη επίθεση στα σύνορά μας, με πρόθεση να περάσουν περισσότεροι από 150.000 άτομα στον Έβρο. Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, βρέθηκε στον Έβρο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας. Η Τουρκία εργαλειοποίησε για γεωπολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό ξεκάθαρα είναι ένα θέμα για την ΕΕ”.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι για τις νέες κλειστές δομές σε Κω, Λέρο και Σάμο έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης και “περιμένουμε, εντός των επόμενων ημερών την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”. “Τα νέα κέντρα θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους διαμένοντες σ’ αυτά, όσο και στις τοπικές κοινωνίες”, προσέθεσε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Σαρωτικές αλλαγές στο Σύνταγμα προτείνει ο Ανδρουλάκης – Τα 21 άρθρα που μπαίνουν στο τραπέζι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προτείνει σειρά αλλαγών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της επέκτασης των αξιοκρατικών διαδικασιών παντού, καθώς και σε εκείνη της «φραγής» εξουσιών στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Καμπανάκι» στη ΝΔ μετά τις δημοσκοπήσεις: Η «δύσκολη» αυτοδυναμία, το σενάριο για κάλπες τέλη Σεπτέμβρη και ο παράγοντας Τσίπρας – Καρυστιανού
Καταλύτης θα είναι η πορεία του τουρισμού, οι επιδόσεις της οικονομίας, τα νέα μέτρα στήριξης, ενώ όλοι απεύχονται το «μαύρο» σενάριο η χώρα να βρεθεί το καλοκαίρι αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ 16
Σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο: Οι πέντε προϋποθέσεις και ο παράγοντας των δικογραφιών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοράη, μια αναμέτρηση το φθινόπωρο θα μπορούσε να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση ενώ τα νέα πολιτικά σχήματα δεν θα έχουν ακόμη προλάβει να οργανωθούν
Εκλογές