Κυριακή, 23 Ιουν.
25oC Αθήνα

Μηταράκης: Θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις

Μηταράκης: Θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις
photo intime

Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο ζήτημα των αναδρομικών ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm τόνισε επίσης πως τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε ερώτηση για το ποιους αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αποφάσεις απ’ ό,τι φαίνεται παραδέχονται ως συνταγματική τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, όπως καταβάλλονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και, μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη. Αυτό που είναι δεδομένο είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδιάζουμε το μέλλον, δημιουργώντας το νέο ασφαλιστικό, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατρούγκαλου, που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ».

«Από το 2016, είχαμε πει ότι το ιδεοληπτικό κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ έπασχε σε δύο βασικά σημεία. Στο θέμα της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, βάσει των εισφορών και, κυρίως, στην επίθεση που δέχθηκε τότε η παραγωγική Ελλάδα, με την υπέρμετρη αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, που, σε συνδυασμό με τα φορολογικά βάρη, τις προκαταβολές φόρων και τις έκτακτες εισφορές, έφτασε να δημεύει το εισόδημα όποιου τολμούσε να έχει εισόδημα πάνω από το ύψος του βασικού μισθού. Ήταν μία ιδεολογική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τιμωρήσει την Ελλάδα που δουλεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών, ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης σημείωσε: «Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τελική εκτίμηση του κόστους των όποιων αναδρομικών μπορεί να προκύπτουν. Θα αποπληρωθούν με έναν τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια».

Ακόμη ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή, είχαμε καταδικάσει τη μετατροπή του ασφαλιστικού σε φορολογικό. Έχουμε οδηγηθεί σε απόλυτη συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Αυτόν το μήνα, θα επιστρέψουμε 160 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, διότι στην προηγούμενη φορολογική τους δήλωση δήλωσαν λιγότερα από την αμέσως προηγούμενη, παρότι θεωρητικά η ελληνική οικονομία είχε δείξει κάποια σημεία σταθερότητας».

Για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό και πότε θα είναι αυτό έτοιμο ο κ.Μηταράκης ανέφερε ότι: «Μπαίνουμε σε πιο θετικό πλαίσιο πλέον, έχουμε φύγει μακριά από τα δύσκολα χρόνια και, από εδώ και πέρα, η ροπή είναι προς το θετικότερο. Μόλις καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αμέσως θα συσταθεί μία ομάδα εργασίας, που, εντός λίγων μηνών, θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο. Εντός του 2019, πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Από εκεί πέρα, χρειαζόμαστε αναλογιστικές μελέτες και πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν θα επαναλάβουμε λάθη που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος και τελικά οδήγησαν στην κατάπτωση του δικού του ασφαλιστικού, επειδή δεν είχε φροντίσει για τις απαραίτητες μελέτες. Εξαρτάται και από την πολυπλοκότητα που θα υπάρχει, αλλά στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα κενό, να υπάρχει ένα σύστημα δίκαιο, βιώσιμο και αξιόπιστο και αυτό θα το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν»,υπογράμμισε.

Τέλος, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Δεν υπάρχει πρόθεση να δώσουμε άλλη παράταση. Είναι μία πάρα πολύ καλή ρύθμιση, είναι μία τελευταία ευκαιρία για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία βίωσαν μία δεκαετία κρίσης, να την αφήσουν πίσω, με χαμηλότερο επιτόκιο, χαμηλότερες δόσεις και αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στις περιπτώσεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), επειδή το σύστημα θεωρητικά είναι ενιαίο, αλλά ουσιαστικά έχει ακόμα 23 ξεχωριστά πληροφοριακά συστήματα και υπάρχουν προβλήματα στον υπολογισμό οφειλών, η αίτηση μπορεί να γίνει σε δύο στάδια. Να υποβάλουν σήμερα αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση και να την οριστικοποιήσουν, όταν το σύστημα θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τις οφειλές».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις