Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Μηταράκης: Το «πάγωμα» της επίταξης έγινε… μια εβδομάδα προθεσμία

Μηταράκης: Το «πάγωμα» της επίταξης έγινε… μια εβδομάδα προθεσμία
Φωτογραφία InTime News

Πρώτα μίλησε για «πάγωμα» των επιτάξεων. Όταν όμως είδε τις αντιδράσεις, ο Νότης Μηταράκης το… γύρισε και τώρα κάνει λόγο για μια εβδομάδα προθεσμία στους νησιώτες.

Έκανε τελικά πίσω ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοινώνοντας από την τηλεόραση της ΕΡΤ, ότι παγώνουν για μια εβδομάδα οι επιτάξεις στα νησιά όπου θα γίνουν τα κλειστά κέντρα; Πολλοί το σκέφτηκαν. Ίσως και ο ίδιος ο Νότης Μηταράκης.

Λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε το «πάγωμα» των επιτάξεων για μια εβδομάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με μια ανάρτηση στο Instagram, έδωσε… διευκρινίσεις για τα όσα ο ίδιος είπε. Και αυτή τη φορά, το «πάγωμα» έγινε προθεσμία μιας εβδομάδας.

Ανεβάζοντας στον λογαριασμό του στο Instagram μια φωτογραφία με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη (τον ίδιο που πρώτος διέκοψε κάθε διάλογο με την κυβέρνηση δηλαδή), ο Νότης Μηταράκης έγραψε: «Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».

Και όχι μόνο το «πάγωμα» έγινε «προθεσμία», αλλά επί της ουσίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να πείσει τους νησιώτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν, κάνει πίσω στο ζήτημα των χώρων που θα επιταχθούν. Και αφήνει να εννοηθεί ότι τα κλειστά κέντρα δεν θα γίνουν εκεί όπου είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, αλλά εκεί που θα υποδείξουν οι νησιώτες.

Τι είπε ο Μηταράκης στην ΕΡΤ

Το πρωί της Δευτέρας (17.02.2020) ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6» είχε πει πως «δεν προχωράμε με τα έργα. «Παγώνω» τις επιτάξεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος», είπε και ζήτησε εναλλακτικές από τους νησιώτες.

Click4more “Παγώνουν” οι επιτάξεις στα νησιά για να… ηρεμήσουν οι νησιώτες

Σε διάλογο, μάλιστα, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, κάλεσε κάτοικους και φορείς να συνεργαστούν για να ξεκινήσει ο διάλογος και ζήτησε «εναλλακτικές».

«Προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων. Ευχαρίστως να πάμε τις δομές όπου μας επιδείξει η τοπική κοινωνία. Μέχρι να συζητήσουμε δεν προχωράω τα έργα», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επαναλαμβάνοντας πως «οι ανοιχτές δομές στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Καρά Τεπέ και στο Βαθύ θα κλείσουν, όπως και τα διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, μόλις ανοίξουν τα καινούργια κέντρα». Όπως είπε, αυτά θα λειτουργήσουν μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη των έργων.

Ο Νότης Μηταράκης ζήτησε, επίσης, να πέσουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση. «Δεν επιλέξαμε εμείς οι ροές να πηγαίνουν στη Μυτιλήνη, όμως πηγαίνουν και πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο» είπε και πρόσθεσε πως στόχος είναι η μέση παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες. «Τα νέα κέντρα είναι κλειστά και περιφραγμένα. Θα είναι κλειστά για όλους 16 ώρες την ημέρα. Δεν θα υπάρχουν νέοι αφιχθέντες, ούτε παραβατικοί που δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία, ούτε και όσοι είναι προς επιστροφή οι οποίοι θα κρατούνται όλο το 24ωρο», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επίταξη και την ΠΝΠ ώστε «να κάτσουμε να συζητήσουμε σε μια βάση εμπιστοσύνης» και υπενθύμισε τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί από τους νησιώτες πρόσφατα στο Μαξίμου για την αποστολή 30 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, την άμεση προώθηση προσφύγων για αποσυμφόρηση της κατάστασης και τον έλεγχο των ΜΚΟ.

O Νότης Μηταράκης ζήτησε από τον Κώστα Μουτζούρη να συζητήσουν ακόμη και σήμερα αλλά τελικά συμφώνησαν να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση για την παραμονή, τη διαμονή και τις δυναμικότητες των νησιών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις