Πολιτική

Μητσοτάκης από την Λιβύη: «Χαιρετίζω τη διάθεση να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για «τη γόνιμη συζήτηση» και υπογράμμισε: «Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς». Παρατήρησε ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία και κατασκευές.

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και διαμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ».

«Χαιρετίζω τη διάθεση σας να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι γραμμές, που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν στη Σόφια με φόντο τη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Μονομερείς ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»
Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Σόφια (Πηγή φωτογραφίας: Χ 5
Ανδρουλάκης κατά κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Όχι σε φθηνούς τακτικισμούς»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τη διαδικασία για προεκλογικούς λόγους και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε αυξημένες πλειοψηφίες
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Φάμελλος για Συνταγματική Αναθεώρηση: Δεν θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση πλειοψηφίας, έχετε ναρκοθετήσει τις συναινέσεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε στήριξη σε άρθρα που απαιτούν 180 ψήφους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη διαδικασία σε προεκλογικό εργαλείο και ότι «καταπατά» συστηματικά το Σύνταγμα
Σωκράτης Φάμελλος, ΣΥΡΙΖΑ
Κουτσούμπας στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Το παίζετε Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες ενόψει εκλογών»
Ο γ.γ. του ΚΚΕ «βλέπει» πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο και εξαπέλυσε επίθεση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο Καρυστιανού - Κωνσταντοπούλου
Δημήτρης Κουτσούμπας, ΚΚΕ
Αχτσιόγλου: Δεν αποκλείω να κερδίσει ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη, θέλω να είμαι βουλευτής
Η πρώην βουλευτής της Νέας Αριστεράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής συμπόρευσης με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, μιλώντας για ανάγκη συγκρότησης ισχυρού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία
Τσίπρας και Αχτσιόγλου
15
Τελεσίγραφο Πολάκη σε Φάμελλο: «Φέρε συμφωνία με τον Τσίπρα σε 10 ημέρες, αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις»
Ο βουλευτής Χανίων αμφισβητεί ανοιχτά τη στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά άμεση διαπραγμάτευση με την ΕΛΑΣ και προειδοποιεί ότι η σημερινή κατάσταση στο κόμμα «δεν μπορεί να συνεχιστεί»
Παύλος Πολάκης
17
Με Βορίδη, Μπακογιάννη και Κωνσταντοπούλου η Επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Αυτά είναι τα 42 μέλη της - Live η συζήτηση
Οι 23 βουλευτές είναι από τη ΝΔ, πέντε από το ΠΑΣΟΚ, τέσσερις από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από το ΚΚΕ, δύο από την Ελληνική Λύση, ένας από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τρεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής