Πολιτική

Μητσοτάκης από την Λιβύη: «Χαιρετίζω τη διάθεση να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για «τη γόνιμη συζήτηση» και υπογράμμισε: «Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς». Παρατήρησε ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία και κατασκευές.

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και διαμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ».

«Χαιρετίζω τη διάθεση σας να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι γραμμές, που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεραπετρίτης σε Τουρκία: «Τέλος η παθητική διπλωματία» – Μήνυμα ισχύος για Αιγαίο, 12 μίλια και θαλάσσια πάρκα
Αναφορικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, τονίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολυεπίπεδη και διατηρεί ανοικτούς διαύλους τόσο με το Τελ Αβίβ όσο και με τον αραβικό κόσμο
Γιώργος Γεραπετρίτης 8
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα: «Ελλάδα 2.0», ακρίβεια, νέα σχολική χρονιά και χωροταξικά στην ατζέντα
Το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει στις 11:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 9
Παύλος Μαρινάκης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού: Το μίσος δεν είναι ιδεολογία
«Δεν υπάρχει "σωστό" άκρο. Δεν υπάρχει αποδεκτό μίσος. Η δημοκρατία απαιτεί καθαρές θέσεις. Γιατί η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν χρώμα»
Παύλος Μαρινάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα διατηρηθούν ισχυροί οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2026 χάρη στη δημοσιονομική μας πολιτική, περισσότερα θα πούμε στη ΔΕΘ – Τι είπε για την Τουρκία
«Δεν μπορούμε να φορτώνουμε στα παιδιά μας λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του
Συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI) 70
Παύλος Μαρινάκης: Όσα ακούσετε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα τα δείτε να γίνονται και πράξη
«Οι εκλογές πάνε για την άνοιξη του ‘27», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας: «Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και, από τη φύση της, πάντα κρύβει απρόοπτα»
Παύλος Μαρινάκης