Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μητσοτάκης από Βερολίνο: «Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς – Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους»

Μητσοτάκης από Βερολίνο: «Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς – Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους»

Την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αρωγής ως προς το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο.

Αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» του μεταναστευτικού κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να ορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ. Αυτή τη συνεργασία θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Είναι σημαντική η διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να βοηθηθούν χώρες, όπως η Ελλάδα, με βαριές υποδομές που έγιναν από την ΕΕ αλλά πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτά εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο, ο οποίος πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχτούμε στην Ελλάδα»

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Διαφωνούμε για την Χαμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο των δηλώσεων του σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και το επικείμενο τετ-α-τετ τους στις 7 Δεκεμβρίου.

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος, απαντώντας για την διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.

 

«Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα»

 
«Η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία χορήγησης ασύλου και την φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής του. Θα συνεργαστούμε με τον Γερμανό Καγκελάριο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα του ασύλου. 
 

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους»

 
«Μας απασχόλησε λίγο η οικονομία γιατί η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό είπε να αφήσουμε πίσω μας μια περίοδο εντάσεων και καχυποψίας. Να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Κεντρική πολιτική προτεραιότητα να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Είναι πίστη μου ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό, αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» της ακρίβειας.
 

Σολτς: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»

 
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.
 
«Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», συμπλήρωσε.
 

Ο Σολτς τόνισε ακόμη ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της και ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως». «Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (ενν. από τον Ταγίπ Ερντογάν) είναι παράλογες», κατέληξε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις