Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορα – Λάθος η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία

Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορα – Λάθος η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα σύνορα και δεν θα υπάρξει νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία διατύπωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρχει σε ετοιμότητα ένα plan Β, το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον η κρίση πάρει διαστάσεις και θα προβλέπει τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και ότι εννοεί πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Επίσης αναγνώρισε ότι δεν πήρε όση στήριξη θα ήθελε από τους εταίρους παρά το γεγονός όπως είπε ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για ν’ αντιμετωπίσει το ζήτημα ή ότι καθυστέρησε να δράσει. Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση συνολικά για την πολιτική της, επισήμανε πως δεν μετανιώνει για τη ρητορική του και ξεκαθάρισε πως επειδή κατανοεί πως το ζήτημα είναι λεπτό και προκαλεί αντιδράσεις και στις τοπικές κοινωνίες θα υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση και διάλογος κι ενδεχομένως, αν χρειαστεί, θα αναπροσαρμοστεί η στρατηγική της όσον αφορά στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα σε κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν εκεί.

Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στήριξή τους στην Ελλάδα και γενικότερα την πολιτική τους στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως λάθος την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη της καταδίκης της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, τονίζοντας πως μετά από την επιμονή της ελληνικής πλευράς, συμπεριλήφθηκε στο κείμενο και η θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Χαρακτήρισε την καταδίκη ως ομόφωνη και πολύ συγκεκριμένη και ότι το πλαίσιο των κυρώσεων προσδιορίζεται με μεγάλη σαφήνεια.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως δεν υπήρξε συμφωνία να δοθεί ημερομηνία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα – όπως είπε – συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σχολιάζοντας δε τα περί της συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε πως είχε την ευκαιρία να καταστήσει σαφές στους εταίρους πως θεωρεί τη συμφωνία κακή, ενώ για την Αλβανία υπογράμμισε ότι προϋπόθεση της ενταξιακής της πορείας παραμένει ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς είπαν στη Νέα Υόρκη και πως δεν θα έθετε κάποιο ζήτημα για τη διεύρυνση της ΕΕ, δηλαδή για την ένταξη των γειτόνων, εκτός βέβαια από τα ζητήματα των εμπορικών συμφωνιών και των επιχειρήσεων, τα οποία παραμένουν υπό συζήτηση.

Ανησυχία εξέφρασε ο πρωθυπουργός ως προς το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, τονίζοντας ότι η ελληνική θέση είναι πως το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο του προϋπολογισμού της ΕΕ, γιατί αυτό θα σημαίνει πως θα κινδυνεύσουν οι πολιτικές συνοχής, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κτλ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να μην βρεθεί η ΕΕ μπροστά στο παράδοξο να έχει στα χέρια της μια συμφωνία που δεν ψηφίζουν οι Βρετανοί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις