Μητσοτάκης: Έγκλημα! Οι Έλληνες έβαλαν 30 δισ στις τράπεζες και έχουν απομείνει 1,7 δισ

Την αναζήτηση ευθυνών για την απώλεια των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που διατέθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Αφού εξαπέλυσε φραστική επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική οικονομική της πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζημίωσε με την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό και τις τράπεζες: «Οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν και στήριξαν τις τράπεζες αρχικά με 25 δισ για να μην καταρρεύσουν. Η εύλογη αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν τότε γύρω στα 23 δισ ευρώ και φαινόταν ότι οι φορολογούμενοι δεν έχαναν τα λεφτά που έβαλαν στην ανακεφαλαιοποίηση. Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία επέφερε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, παντελώς αχρείαστη. Αποτέλεσμα ήταν ότι τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι στήριξαν ξανά με 5,4 δισ τις τράπεζες και σήμερα η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί, καθώς η αξία τους υπολογίζεται σε 1,7 δισ. Συνολικά οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δισ στις τράπεζες και έχουν απομείνει 1,7 δισ. Πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, είναι θέμα Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε: «Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα μετά το 2015 ψήφισαν και θα ψηφίσουν πάλι μέτρα λιτότητας που κανείς δεν είχε τολμήσει να ζητήσει από ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται μέτρα αντιαναπτυξιακά με υπερφορολόγηση για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα. Στόχος της κυβέρνησης, να παραμείνει στην εξουσία, μία παραμονή που την πληρώνει ακριβά η χώρα με φτωχοποίηση».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η χώρα δεν αξιοποίησε μία θετική διεθνή συγκυρία. «Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία παρά τις χαμηλές τιμές πετελαίου και την άφθονη φθηνή χρηματοδότηση, την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την αύξηση στον τουρισμό. Οποιαδήποτε σύγκριση άλλες χώρες αποδεικνύει πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία που χάθηκε…» είπε και πρόσθεσε ότι γύρω στα 200 δισ υπολογίζει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup τις συνέπειες του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τις τέσσερις προτεραιότητές του για να γίνει εύρωστο το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας:

– Αποκατάσταση εμπιστοσύνης που μπορεί να προέλθει μέσα από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και από μία αποφασισμένη κυβέρνηση που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για το μέλλον, με αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής, ευέλικτο κράτος, ιδωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέθεσε το δικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι για να γίνουν επενδύσεις απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί. «Θέλουμε σταθερό φορολογικό σύστημα για πέντε χρόνια που προηγουμένως θα έχει διευρύνει τη βάση του και θα έχει μειώσει τους συντελεστές» διευκρίνισε. Επανέλαβε δε όλο το πακέτο μείωσης της φορολογίας από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα κέρδη των επιχειρήσεων.

– Νέο ασφαλιστικό, νέα επιχειρηματικότητα με κοινωνική συνοχή.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνεται εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική από τη μείωση των φόρων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε την ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη δέσμευσή του για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με κλειδί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

– Επιστροφή καταθέσεων, με γενικεμένη και καθαρή ρύθμιση, είτε από το εξωτερικό, είτε από τη «στρώμα μπανκ», όπως χαρακτήρισε τα χρήματα που μένουν στα σπίτια. Οι εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 12 δισ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να εμπιστευθούν την επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το αδιάθετο ποσό των 27 δισ που έχει περισσέψει από το τρίτο πρόγραμμα, αφού αλλωστε έχει δεσμευτεί με μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

– Αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Τα μη εξυπηρετούμενα είναι γύρω στα 100 δισ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σημείωσε ότι απαιτείται η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών -που παραμενει ζητούμενο- ώστε τα στελέχη να μη σκέφτονται τα δικαστήρια, αλλά να κοιτάζουν τη δουλειά τους. Η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν θα αποτελεί απειλή. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να ξεκαθαριστούν. Με σεβασμό του κράτους δικαίου πρέπει να διαγραφούν οριστικά οι ανείσπρακτες οφειλές και να ρυθμιστεί η αποπληρωμή των υπολοίπων.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί να ρίξει μαύρο στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί να ρίξει μαύρο στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ, κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την αυριανή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος για το ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Η «αποκωδικοποίηση» του μηνύματος Μητσοτάκη – Άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα με φόντο την εστίαση

Lockdown: Η «αποκωδικοποίηση» του μηνύματος Μητσοτάκη – Άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα με φόντο την εστίαση

Μαγαζιά, σχολεία, εστίαση. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα του lockdown που ακόμα... αργεί, αφού ο κορονοϊός εξακολουθεί να «σφυροκοπά» τη χώρα και ειδικά την Αττική που «μετρά» 553 από τα 1.176 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου.
ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης

ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Με αφορμή την αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «Ο εκβιασμός ... Διαβάστε περισσότερα
Γεννηματά – κορονοϊός: Να επιταχθούν κλίνες ιδιωτικού τομέα – Στα όριά του το ΕΣΥ στην Αττική

Γεννηματά – κορονοϊός: Να επιταχθούν κλίνες ιδιωτικού τομέα – Στα όριά του το ΕΣΥ στην Αττική

Για οριακή κατάσταση του ΕΣΥ κυρίως στην Αττική κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid19. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καλεί ... Διαβάστε περισσότερα
Πλακιωτάκης: Για πρώτη φορά ενιαία πολιτική για τα νησιά – Πώς μειώσαμε τις ροές μεταναστών

Πλακιωτάκης: Για πρώτη φορά ενιαία πολιτική για τα νησιά – Πώς μειώσαμε τις ροές μεταναστών

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε τις αλλαγές που προκύπτουν μετά την ψήφιση του νέου Νόμου για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο. Όπως τονίζει ο ... Διαβάστε περισσότερα
Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαίωση για την παραίτηση Ταραντίλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαίωση για την παραίτηση Ταραντίλη

Δικαιωμένα αισθάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη για τη στάση που κράτησαν στο θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη, αναδεικνύοντας ... Διαβάστε περισσότερα
Χρήστος Ταραντίλης: Το παρασκήνιο της παραίτησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Χρήστος Ταραντίλης: Το παρασκήνιο της παραίτησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δεν ήρθε εντελώς ξαφνικό στην κυβέρνηση η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη. Απ' την αρχή η επιλογή του είχε κριθεί ως ρίσκο. «Βαριά» η ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.