Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Εκλογές το 2023 και… κλειστά χαρτιά για τον ΠτΔ – Τι είπε για την οικονομία

Μητσοτάκης: Εκλογές το 2023 και… κλειστά χαρτιά για τον ΠτΔ – Τι είπε για την οικονομία

Κυρίως πολιτική η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Σφοδρή η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και όχι μόνο.
Απέκλεισε το σενάριο των πρόωρών εκλογών, δεν αποκάλυψε αν θα προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι… “ειδήσεις” που έβγαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται αποσύνδεση εισφορών και εισοδήματος.
Δεν καταργούνται επιδόματα, κατατίθεται αίτημα για αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Μηνύματα σε Τουρκία και Αλβανία – Αυστηρός ο έλεγχος της «επιζήμιας» Συμφωνίας των Πρεσπών.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε την αυλαία της πρώτης του παρουσίας, ως πρωθυπουργός, στην Έκθεση, είχε έντονο το… πολιτικό άρωμα. Όχι πως δεν υπήρξαν αναφορές στην οικονομία, αλλά τα περισσότερα απ’ αυτά άλλωστε είχαν ειπωθεί στην ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου.

Από τις λίγες, είναι η αλήθεια, ειδήσεις που βγήκαν ήταν (απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του newsit.gr) πως η κυβέρνηση στοχεύει να «ξηλώσει» την πρόβλεψη (στο νόμο Κατρούγκαλου) για σύνδεση εισφορών και εισοδήματος και να φτάσει στο τέλος της 4ετίας με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Άλλη μια «είδηση» που βγήκε ήταν πως την προσεχή Παρασκευή, στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα καταθέσει αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. “Θα γλιτώσουμε περίπου 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση“.

Εκείνο στο οποίο δεν… βγήκε είδηση ήταν το τί προτίθεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί, ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το αν η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Επανέλαβε ότι θέλει να αποσυνδέσει την εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και πως προτίθεται να φέρει την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Click4more: Τι θα ισχύσει για αναδρομικά συνταξιούχων και μειώσεις φόρων

Αυστηρά ήταν και τα μηνύματα για τα εθνικά θέματα. Με πρώτη την Τουρκία, που, όπως είπε, με τσαμπουκάδες δεν… γίνεται δουλειά. Κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην εκβιάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά πρόσθεσε πως επιθυμία του είναι να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ξανά “επιζήμια” τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αλλάξει αλλά “θα είμαστε αυστηροί ως προς την εφαρμογή της“. Δεν απέκλεισε “κάποια στιγμή”, να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ. Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ασυνόδευτα ανήλικα, αφήνοντας αιχμές για χώρες μέλη της Ε.Ε. που δεν δέχονται τα παιδιά αυτά. “Όποιος συμμετέχει στο Σένγκεν, πρέπει ν’ αναλαμβάνει και υποχρεώσεις για το προσφυγικό“, ξεκαθάρισε.

Click4more: Θα δω την ταινία του Γαβρά – Θέλω να δω αν υπάρχουν Καμμένος και Πετσίτης

Απαντώντας στα όσα ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές περί πρόωρων εκλογών, διεμήνυσε ότι πρόθεσή του είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας, το 2023 και έως τότε να έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος γιατί αλλιώς η απλή αναλογική θα φέρει διπλές κάλπες. “Έχω πρόθεση να εξαντλήσω την τετραετία και το τελευταίο που έχω στο μυαλό μου είναι να κάνω πρόωρες εκλογές για να κάψω την απλή αναλογική“, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αντίθεση με την ομιλία του στο Βελλίδειο, ήταν πολλές οι φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 (για τα οποία δεν προτίθεται όπως είπε να ζητήσει εξεταστική γιατί αυτό είναι θέμα της Βουλής) αλλά και για όσα έγιναν στα 4,5 της θητείας της. «Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη», είπε χαρακτηριστικά.

Η οικονομία

Μιλώντας για την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε γίνονται άμεσα λόγω της αύξησης των εσόδων των Ιούλιο και τον Αύγουστο και εξέφρασε την πεποίθηση πως “θα έχουμε και το 2020 εξελίξεις και τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις“. Έσπευσε να διαμηνύσει πως όσα (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) αφαίρεσε από τη μεσαία τάξη, θα της επιστραφούν αλλά και ότι η μείωση φόρων “συνοδεύεται” από υποχρέωση για φορολογική συμμόρφωση.

Στη Μόρια δεν πηγαίνω εγώ, αλλά οι υπουργοί που πρέπει

Από το 2021 θα μειωθούν, σταδιακά, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης και στόχος είναι να καταργηθούν ως το 2023. Μιλώντας για την πτώση ρεκόρ στις αποδόσεις ομολόγων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “τα χαμηλά επιτόκια διευκολύνουν το δανεισμό και γι’ αυτό θα βγούμε σύντομα στις αγορές“. Εκτός από το αίτημα για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα ζητήσει και την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, κάτι που όπως είπε ο πρωθυπουργός “έχει συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση“.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι την κυβέρνηση απασχολεί το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στα αγροτικά καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για τα αναδρομικά είπε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά “πρώτα πρέπει να τις δούμε” και φυσικά να υπάρχει και δημοσιονομικός χώρος.

Επανέλαβε ότι θα αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος γιατί για τις απεργίες πρέπει να αποφασίζει η πλειοψηφία και όχι οι λίγοι για τους πολλούς, ενώ σε ό,τι αφορά στα εργασιακά τόνισε πως “δεν θ’ αφήσουμε την ασυδοσία των εργοδοτών, στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας“.

Δεν ήταν όλα ρόδινα

Το πρώτο… χτύπημα Μητσοτάκη στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η αναφορά στην κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. “Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη” ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως “μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει“. Επανέλαβε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Click4more: Επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία – Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης ασύλου

Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας“, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδαθα είναι η αναπτυξιακή έκπληξη της ευρωζώνης“. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι δεν συμμερίζεται τις απαισιόδοξες προβλέψεις για διεθνή ύφεση και πως “εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί“.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Με αφορμή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως με τα όσα λέει για τους χειρισμούς της νυν κυβέρνησης στο θέμα “προσβάλει τη μνήμη των πολιτών, διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015“. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι πρόθεσή του “να κάνω τη Βουλή βιομηχανία Εξεταστικών“. Και πέταξε το… μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να καταθέσει εκείνος το σχετικό αίτημα.

Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος είναι απολύτως συνεπής σε ότι είχε πει προεκλογικά πως «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα» είπε. “Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε“.

Εκλογές το 2023 – Θα εξαντλήσω την τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. “Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία“, είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, που επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια“.

Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. “Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής“, είπε αλλά σημείωσε πως “έχω πρόθεση να εξαντλήσω την τετραετία και το τελευταίο που έχω στο μυαλό μου είναι να κάνω πρόωρες εκλογές για να κάψω την απλή αναλογική.

Click4more: Όταν ο Μητσοτάκης «λύγισε» στη συνέντευξη Τύπου – Video

Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία“, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είπε πως “οι πολίτες μας πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας“.

Δεν απέκλεισε τα… λάθη. “Φυσικά θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός“, είπε.

Ο εκλογικός νόμος

Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα“, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και σημείωσε πως “παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του“. Για τους Έλληνες του εξωτερικού επανέλαβε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου, σημειώνοντας πως δεν είναι ανάγκη όσοι ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν, να επωμίζονται το κόστος του ταξιδιού στην Ελλάδα.

Click4more: «Κύριε Πέτσα θα βάλετε κάποιο όριο στις ερωτήσεις;» – «Πάμε να σπάσουμε το προσωπικό σας ρεκόρ!»

Επανέλαβε επίσης ότι «δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες» και πως η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι’ αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την απλή αναλογική για την… απλή λογική.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έριξε ένα… καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας“.

Κάθε πράγμα στον καιρό του για τον ΠτΔ

Για ακόμη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στο αν η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει, τον προσεχή Μάρτιο, τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Είναι ανεπίκαιρο το ερώτημα για τον ΠτΔ, κάθε πράγμα στον καιρό του“, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως απάντηση σε αυτό θα μπορεί να δώσει σε τρεις μήνες.

Προηγείται, είπε, η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους και να αποσυνδέει την εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.

Η ΔΕΗ

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε.

Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν, υπάρχει πρόταση να μετεγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, “θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται“.

Τα Γλυπτά Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει. Δεν ξέρω πότε, αλλά θα τη χάσει” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πρόσθεσε ότι “δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών“.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χωνέψει ότι έχασε

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει για την αντιπολιτευτική του τακτική την επόμενη εβδομάδα“, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι δίνει όμως την εντύπωση πως “δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έγιναν εκλογές και ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες, γιατί κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια“.

Οι προσλήψεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. “Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές“.

Σημείωσε δε ότι “δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα

Η χειραψία με τον Μαρινάκη και τα… fake news

Λίγο πριν από το τέλος της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε μια ερώτηση για όσα γράφτηκαν σχετικά με συνάντησή του το βράδυ του Σαββάτου μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη. Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν στο λόμπι» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως έχει… καλύτερα πράγματα να κάνει από το να ασχολείται με τα fake news, όπως είπε, που γράφονται στο internet.

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις