Πολιτική

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για την απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ομόλογό του της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν. Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

«Ενημέρωσα την Σάνα για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκαναν υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και την πρόοδο που έγινε και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις», είπε ο πρωθυπουργός. 

Όσον αφορά στην Ουκρανία, τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», είπε ο πρωθυπουργός.

mitsotakismarin

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι περιοχές που ζει η Ελληνική Κοινότητα έχει δεχθεί τα πιο σφοδρά χτυπληματα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη την διερεύνηση των εγκλημάτων στην Μαριούπολη από το ΔΠΔ.  Θίξαμε το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι πλέον η επικαιρότητα έχει δημιουργήσει δυνατότητες για περεταίρω συγκλίσεις. Θυμάμαι όταν η Ελλάδα ήταν μόνη της απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Όταν το έκανε η Λευκορωσία διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούσε να είναι υβριδική απειλή για όλους. 

Κάναμε επίσης απολογισμό των διμερών μας σχέσεων. Στο παρελθόν όταν ήμουν βουλευτής, ήμουν πρόεδρος της επιτροπής φιλίας Ελλάδας – Φινλανδίας. 

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι θέλουμε να ταξιδέψουν περισσότεροι Έλληνες στην χώρα. Θα μιλήσουμε και για τις περιφερειακές προκλήσεις. 

H πρωθυπουργός της Φινλανδίας από την πλευρά της τόνισε ότι η χώρα της με την δική μας αισθάνονται μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας προκάλεσαν την μεγαλύτερη κρίση από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο πρόσθεσε και τόνισε ακόμα ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος θα στηρίζουν τους πρόσφυγες. 

Αναφορικά με τις κυρώσεις τόνισε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμφωνήσει και σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ευρώπη να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη σε σχέση με την Μόσχα.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα και έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι αν μπούμε στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλουμε στην ασφάλεια όλης της συμμαχίας. 

Δείτε τις δηλώσεις 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Δεν λέμε “μακριά από εμάς το ΠΑΣΟΚ”» – Αιχμές κατά Σαμαρά και σκληρή επίθεση σε Τσίπρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εφόσον προκύψουν πρόσθετα έσοδα χωρίς νέους φόρους - Η αυτοκριτική για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το μήνυμα για την ακρίβεια
Παύλος Μαρινάκης
Αλέξης Τσίπρας: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη ΔΕΘ – «Πεταμένα λεφτά το rebranding», «έχει ροπή στο ψέμα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός «παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος» - «Δεν τον είδαν, δεν τον ξέρουν», απαντά το ΠΑΣΟΚ για τον Γιώργο Σιακαντάρη
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κυβερνητική πρόταση, άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, μήνυμα κατά των προσωπικών στρατηγικών και το «Μου ’φαγες όλα τα δαχτυλίδια»
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ έθεσε ως εκλογικό στόχο την πρωτιά, υπερασπίστηκε το οικονομικό του πρόγραμμα και παρουσίασε τους όρους μιας προοδευτικής διακυβέρνησης - Η αυτοκριτική για το παρελθόν, τα 12 μίλια και οι αιχμές κατά Μητσοτάκη
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
17
Τσίπρας από τη ΔΕΘ στο newsit.gr: «Ήμουν ανεκτικός σε προσωπικές στρατηγικές – Αυτό δεν θα επαναληφθεί»
Η απάντηση στην ερώτηση του Πέτρου Κατσάκου για στελέχη που κινούνται εκτός κομματικής γραμμής – «Έπαθα και έμαθα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα για ενότητα, πειθαρχία και αυτοπειθαρχία στην ΕΛΑΣ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
38
Ο Αδριανός Γολέμης, ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης που θα ταξιδέψει στο διάστημα – Στο Παρίσι γράφτηκε ιστορία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πιστεύω ότι ο Αδριανός, πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα πειράματα που θα διεξάγει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα αποτελέσει επίσης πηγή έμπνευσης για τα μικρά ελληνόπουλα»
διάστημα 21