Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η δεύτερη συνάντηση τους αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η δεύτερη συνάντηση τους αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Από το “Μητσοτάκης γιοκ” και το “θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα”, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να έχει κάνει… στροφή 180 μοιρών, στην εξωτερική πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές -ακόμα και όταν η ένταση ήταν στο “κόκκινο”- ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά πάντα με τις «κόκκινες γραμμές» της.

Ο χρόνος λοιπόν κυλάει αντίστροφα για την σημερινή συνάντηση (18.00) ανάμεσα στους δυο ηγέτες. 

Στόχος, σύμφωνα με την Ελλάδα είναι να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας και μάλιστα θυμίζουν σε όσους το υποτιμούν ότι πέρυσι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Μητσοτάκης και Ερντογάν απέφευγαν ο ένας τον άλλο.

«Αγκάθι» θεωρείται το γεγονός ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε εντός των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας την αναγνώριση δυο κρατών στην Κύπρο κάτι που η Αθήνα απορρίπτει.

Πάντως, η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συναντήσει ήδη δυο φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο, και τώρα ακολουθεί το τετ α τετ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, θα απαρτίζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πλαισιώνουν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

«Στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να ξαναπιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να προωθήσουν τη μεταξύ μας συνεργασία. Ανέθεσαν σε εμάς, στους υπουργούς Εξωτερικών, να αναλάβουν την πολιτική καθοδήγηση της διαδικασίας αυτής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, κατά την οποία συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί, του Πολιτικού Διαλόγου, των ΜΟΕ και της θετικής ατζέντας.  

Κομβικά σημεία στη νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα είναι πρώτα από όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Σεπτεμβρίου, και θα ακολουθήσει το εξής χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου: 

16 Οκτωβρίου
Πολιτικός διάλογος
Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ

17 Οκτωβρίου
Θετική ατζεντα στην Αθήνα
Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος
Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις