Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα λένε την Τετάρτη στο Λονδίνο! Το παρασκήνιο της συνάντησης

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα λένε την Τετάρτη στο Λονδίνο! Το παρασκήνιο της συνάντησης

Αύριο στις 14:30 (ώρα Λονδίνου) συναντώνται Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατ’ απαίτηση της ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.
“Αίτημα της τουρκικής πλευράς η συνάντηση” λέει η Αθήνα.
“Χθες έμαθα ότι υπάρχει ένα αίτημα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συναντηθούμε” είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συνάντηση ήταν στον αέρα εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών. Αλλά τελικά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο Λονδίνο, όπου από σήμερα θα βρίσκονται και οι δυο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Click4more: Ανακοίνωσε συνάντηση με Μητσοτάκη ο Ερντογάν! “Θα του πω τις θέσεις μου, κυριαρχικό μας δικαίωμα η συμφωνία με τη Λιβύη”

Όταν νωρίς το πρωί ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε και ανακοίνωσε πως “μετά από αίτημα θα δώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη” αιφνιδίασε πολλούς. Γιατί αν και η Αθήνα δεν απέκλειε το ενδεχόμενο συνάντησης, τίποτα δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ήρθε και η επιβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, στο Λονδίνο, στις 14:30 το μεσημέρι (ώρα Αγγλίας, 16:30 ώρα Ελλάδας) αλλά δεν θα είναι μόνοι τους.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο δεν θα είναι ένα τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ούτε θα είναι κατ’ ιδίαν. Μετά από απαίτηση της ελληνικής πλευράς, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν παρουσία των αντιπροσωπειών τους, παρουσία δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας που τους συνοδεύουν στο Λονδίνο.

Από ελληνικής πλευράς, λοιπόν, παρόντες θα είναι οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Με τη φράση πως θα δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη “χθες έμαθα ότι υπάρχει ένα αίτημα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συναντηθούμε” ο Ερντογάν ουσιαστικά υποστήριξε πως η συνάντηση θα γίνει μετά από αίτημα της Ελλάδας. Η Αθήνα, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει πως το ραντεβού ήταν αίτημα της τουρκικής πλευράς, που έγινε δεκτό.

Δείτε τι είπε ο Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ψάχνει συμμάχους ο Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο σήμερα και αύριο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη ακόμη και για το μέλλον της ίδιας της Συμμαχίας. Όμως, έχει το ίδιο κομβική σημασία και για την Ελλάδα, ύστερα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Click4more: ΝΑΤΟ: Εορτασμός για τα 70 χρόνια… χωρίς καθόλου ωραία ατμόσφαιρα – Κόντρες, καρφώματα και “επίθεση” στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός αναμένεται έτσι να επισημάνει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της – εν προκειμένω η Τουρκία – παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται κατά ενός άλλου μέλους της. Επίσης, θα στιγματίσει την τακτική των ίσων αποστάσεων που έχει εκφράσει έως τώρα το ΝΑΤΟ, αντιπαραβάλλοντας τη στήριξη που παρέχει στην Αθήνα η Ευρώπη και υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου οι έκνομες ενέργειες της Άγκυρας καταδικάστηκαν από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικώς για το ζήτημα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη, αφού, μεταξύ άλλων, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου επηρεάζουν άμεσα γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που εμπλέκονται στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις